Vanaf volgend jaar strengere controle op het inhuren van zzp'ers

Schoolbesturen moeten voor januari 2025 goed bedenken hoe ze de samenwerking met zzp’ers verder inrichten. De Belastingdienst gaat dan namelijk strenger controleren op schijnzelfstandigheid. Als er bij een zzp’er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband spreek je van schijnzelfstandigheid. Dat meldt VOS/Abb.

Als docent kan een zzp’er normaal gesproken niet worden ingezet. In de meeste gevallen is er namelijk sprake van een gezagsverhouding en dan is er eigenlijk al sprake van schijnzelfstandigheid. Maar eigenlijk is er vanuit arbeidsrechtelijk perspectief geen verschil in een docent in loondienst en een zzp’er. Als een zzp’ers een aantal yogalessen geeft die niet in het curriculum passen en waarbij de leraar vrij is om de lessen zelfstandig in te vullen, is dat anders.

Onderwijsondersteunende werkzaamheden 

Onderwijsondersteunende werkzaamheden worden soms door zzp’ers gedaan. Schoolbesturen moeten dan goed opletten, want ook hier kan sprake zijn van schijnzelfstandigheid.

In kaart brengen

Wie binnen de schoolorganisatie als zzp’er werkzaam is en of het contract nog past bij wat die persoon binnen de school doet zou voor 2025 in kaart gebracht moeten worden.

Op dit moment ligt het wetsvoorstel nog bij de Raad van State.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk