Docent krijgt kokend water over zich heen van jeugd-tbs'er, tbs met dwang geëist

Een docent van een school bij jeugdinrichting Den Hey-Acker in Breda kreeg in 2024 kokend water over zich heen gegooid. Ook raakte de docent een tand kwijt door een klap met een waterkoker en liep hij zeer ernstige brandwonden op aan zijn hoofd en bovenlichaam. Dat meldt Omroep Brabant.

In de klas was er op 29 februari tussen de 24-jarige Ahmed E. en een klasgenoot. Ze scholden elkaar uit met kanker en ‘poesje’. Toen een andere klasgenoot richting E. rende, liep de boel compleet uit de hand.

Koffie en thee aan het inschenken 

In de hoek van het lokaal was E. op dat moment net koffie en thee aan het inschenken. Met een volle waterkoker met kokend water erin wilde hij zijn klasgenoot slaan. De docent in kwestie sprong net op dat moment tussenbeide om de boel te sussen. Hij kreeg vervolgens een klap met de waterkoker en verloor daarbij een tand.

Revalideren 

Door de klap ging de volle waterkoker open en kwam het kokendhete water over zijn hoofd en bovenlichaam terecht. De docent vertelde tijdens de rechtszaak hoeveel pijn hij had gehad en hoe lang zijn revalidatie duurde. Hij wenste zijn oud-leerling wel het allerbeste toe en hoopte dat hij betere keuzes ging maken in zijn toekomst.

In zijn jeugd is E. veel mishandeld. Hij werd door zijn moeder geslagen en ze gooide heet water over hem heen als hij in bed had geplast. Volgens een deskundige kan E. alleen maar geholpen worden door tbs met dwangverpleging.

Spijt 

Tijdens de rechtszaak gaf E. aan dat hij spijt had van wat hij zijn docent had aangedaan. Hij gaf aan dat het niet met opzet gebeurde en dat hij met de waterkoker zwaaide om zijn klasgenoot van zich af te slaan. Klasgenoten en een andere docent geven echter aan dat E. de waterkoker al open had gemaakt en heel goed wist dat hij kokend water ging gooien.

Tbs met dwangverpleging 

De officier van justitie eiste een half jaar gevangenisstraf en dus ook tbs met dwangverpleging. E. heeft in de afgelopen vier jaar al jeugd-tbs ondergaan, maar dat heeft nauwelijks geholpen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk