Docenten willen af van negatief stigma richting het vmbo

Vmbo-leerlingen in Nederland denken soms dat ze achterlopen op de rest. Hun schoolniveau wordt door de buitenwereld vaak als ‘minder’ gezien. Op UGO, een school in Apeldoorn, zien de docenten dat dit oordeel het zelfvertrouwen van de jongeren aantast. Met het project Comeback willen ze daar iets aan veranderen. Dat meldt Omroep Gelderland.

“Sommigen leerlingen cijferen zichzelf al bij voorbaat weg”, aldus docent Jeroen Stob. Hij is dan ook blij dat ‘laag- en hoogopgeleid’ langzaam verdwijnen. ‘Tegenwoordig hebben we het over praktisch en theoretisch opgeleid. Op het vmbo leren de leerlingen ook gewoon wiskunde en geschiedenis. Vaardigheden die je in de praktijk elke dag nodig hebt.”

Onderschat 

Vmbo-leerlingen worden nog te veel onderschat, ziet Stob. Daarom is Project Comeback opgezet. Topsporters delen hun persoonlijke verhaal over tegenslag, veerkracht en zelfvertrouwen. Afgelopen week stonden voor de klas oud-basketballer Chatilla van Grinsven en oud-voetballer Evgeniy Levchenko.

Langer dan andere leerlingen 

Van Grinsen viel op de basisschool al op omdat ze langer was dan de andere leerlingen en dat vond ze niet altijd even leuk. Zij moest al vroeg leren om in zichzelf te geloven. “Ik heb bepaalde levenslessen op een harde manier geleerd. Als ik ervoor kan zorgen dat die lessen bij deze jongeren wat zachter landen, dan is dat voor mij al goud waard.”

Negatief beeld vmbo 

Het negatieve beeld van het vmbo kwam ook naar voren uit een onderzoek van NOS Stories in 2024. Vmbo- en mbo-leerlingen hebben het idee dat de buitenwereld ze als minderwaardig ziet. Veel leerlingen hebben daardoor een negatief zelfbeeld.

“Het onderwijs is niet hiërarchisch. We moeten af van het idee dat vwo het hoogst haalbaar is en dat het vmbo het laagste niveau is”, aldus Diana Looman, communicatieadviseur bij Veluwse Onderwijsgroep. “Elke leerweg is belangrijk en elke leerling verdient het om gezien te worden.”

Leerlingen tellen wel mee 

Tijdens Project Comeback moeten de leerlingen uiteindelijk naar huis gaan met het gevoel dat ze wel meetellen, aldus docent Stob. “Welk niveau er op je diploma staat maakt niet uit, zolang je maar in jezelf gelooft.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk