
Het ministerie van Onderwijs moet van de Tweede Kamer rekening gaan houden met carnaval als ze de data van de voorjaarsvakantie gaan plannen. Het ministerie plande voor 2025 de voorjaarsvakantie de week voor carnaval. Basisscholen en het voortgezet onderwijs besloten van die data af te wijken en hun eigen plan te volgen. Dat meldt Omroep Brabant.
Kamerleden Marieke Wijen-Nass (BBB) en Michiel van Nispen (SP) riepen op om de voorjaarsvakantie in het zuiden van Nederland te laten samenvallen met carnaval. De Tweede Kamer steunde die motie.
Afwijken van adviesdata
Scholen in Brabant en Limburg mogen er nu al voor kiezen om de voorjaarsvakantie in de carnavalsweek te laten vallen. Scholen mogen tenslotte afwijken van de adviesdata die het ministerie bij regio uitgeeft.
De Tweede Kamer legt nu de verantwoordelijkheid bij het ministerie. Onderwijsinstellingen en gezinnen moeten zich onnodig belast voelen als ze graag carnaval willen vieren.
Voorjaarsvakantie niet tijdens carnaval
Het ministerie van Onderwijs hield de afgelopen jaren niet echt rekening met carnaval. De voorjaarsvakantie stond in 2025 gepland van zaterdag 22 februari tot en met zondag 2 maart. Scholen in Limburg en Brabant mochten de vakantie wel een week naar achter verplaatsen.
Doorstroomtoets
Scholen en carnavalsverenigingen lagen in 2023 in de clinch met het ministerie van Onderwijs over de doorstroomtoets die achtstegroepers moeten maken. De doorstroomtoets moest van het ministerie van Onderwijs in 2024 gemaakt worden tussen 5 en 15 februari, carnaval ging van start in het weekend van 10 februari.
“Voor scholen wordt het nu allemaal een stuk gemakkelijker, dus dit is een hele positieve ontwikkeling”, aldus de Brabantse Carnaval Federatie. “Kinderen zijn ook druk bezig met het bouwen van carnavalswagens en de optocht. Als er dan ook nog een toets gemaakt moet worden, dan is dat voor hen veel te veel.”
Voormalig minister van Onderwijs Dennis Wiersma wilde carnaval verplaatsen omdat het feest samenviel met de doorstroomtoets. Toen veel Brabanders en Limburgers daarop boos reageerden, nam Wiersma zijn uitspraak terug. De doorstroomtoets bleef echter wel staan.
Extra week
Ook Mariëlle Paul wilde de periode waarin de toets gemaakt kon worden niet aanpassen. Na moties van de Tweede Kamer en Provinciale Staten besloot Paul om een extra week voor de doorstroomtoets te geven.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk