Het komt steeds vaker voor dat mensen met een diploma van het hbo of de universiteit een baan aannemen onder hun niveau. Daardoor verdringen zij lagergeschoolden die eigenlijk voor het werk zijn opgeleid. Dit meldt Telegraaf.
Veel mensen nemen noodgedwongen een baan aan onder hun niveau omdat ze op hun eigen niveau geen werk kunnen vinden. Vorig jaar werd ruim tachtig procent van de vacatures voor ongeschoold werk door mensen vervuld die wel een diploma hebben, blijkt uit cijfers van het UWV. Voor de economische crisis was dat nog 67 procent en in 2008 lag het percentage op 55 procent.
Lageropgeleiden krijgen hierdoor minder kansen op de arbeidsmarkt omdat mensen met een hogere opleiding 'hun' banen inpikken. Universitair opgeleiden komen op functies van hbo-niveau, hbo'ers schuiven door naar mbo en mbo-geschoolden nemen laag of ongeschoold werk aan. “Mensen zonder diploma kunnen dat stapje terug niet maken. Zij vallen dan buiten de boot”, zegt arbeidsmarktexpert Rob Witjes van UWV.
Ook Robbert Coenmans van FNV Jong herkent het probleem: We zien al tijden dat hoogopgeleiden bijvoorbeeld in de catering werken, terwijl daar mbo-horecamensen horen te staan. Maar studenten die zijn afgestudeerd, behouden vaak hun bijbaan of zijn te trots om in de bijstand te belanden. Dan kiezen ze toch vaker voor een baantje in de horeca of detailhandel. En de werkgevers vinden dat prima.”
Rob Witjes is weinig optimistisch over het herstel van kansen voor lagergeschoolden. “Door de digitalisering zullen vooral op het niveau van mbo veel banen verdwijnen. Deze groep zal dan uitwijken naar banen voor ongeschoolde werknemers”, zegt hij.
© Nationale Onderwijsgids