Normal_images__5_
De inkomsten van een toenemend aantal ex-studenten zijn te laag om de studieschuld af te lossen. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) treft steeds vaker een regeling waarin de aflossing tijdelijk stop wordt gezet of het bedrag verlaagd wordt. 15,6 procent van mensen met een studieschuld hadden een regeling in 2013. Dit meldt de NOS. 
 
In 2009 had 11 procent van de mensen met een studieschuld een regeling. In 2013 hadden in totaal 93.000 studenten een betaalregeling met de DUO. 36.600 mensen hoefden maandelijks helemaal niks te betalen, terwijl het terugbetalingsbedrag bij 56.400 mensen naar beneden werd bijgesteld. "Dit betekent dat er wat minder geld naar de schatkist gaat", zegt een woordvoerder van DUO. "Maar dat kan tijdelijk zijn. Als de economie weer aantrekt en deze mensen een goed betalende baan vinden, gaan ze wel weer terugbetalen."
 
Studenten moeten twee jaar na het afstuderen hun schuld af gaan lossen bij de DUO. Wanneer het inkomen te  laag is, wordt de draagkrachtregeling echter van toepassing. Ieder jaar wordt dan opnieuw bepaald of de ex-student in die regeling mag blijven. Na 15 jaar wordt het resterende bedrag van een studieschuld kwijtgescholden, ongeacht hoeveel er is afgelost.
 
© Nationale Onderwijsgids