Van de 76 priesterstudenten die momenteel in Nederland opgeleid worden aan seminaries, zijn maar 27 van Nederlandse afkomst. Bijna tweederde van de priesters die de komende zeven jaar in Nederland ingewijd worden is van buitenlandse komaf. Rector Gerard Bruggink denkt dat de priesteropleidingen anders vormgegeven moeten worden. Dit meldt het NRC.
NOG
Steeds minder Nederlanders op priesteropleidingen
-De meeste studenten op de seminaries, de inrichting voor de opleiding van geestelijken, zijn van Latijns-Amerikaanse afkomst. Zij zijn lid van de Neocathechumale Weg, een beweging binnen de Rooms-Katholieke Kerk die veel aandacht heeft voor evangelisatie. Bij de priesteropleidingen is het zo dat de namen van alle jongemannen over de hele wereld die de opleiding willen volgen in een potje gedaan worden. Het land waar ze vervolgens hun priesteropleiding gaan doen en later aan het werk gaan wordt dan bij loting toegewezen.
In Nederland is de opleiding van priesters niet centraal geregeld. Elk bisdom is zelf verantwoordelijk en volgt zijn eigen methodes. Gerard Bruggink, rector van De Tiltenberg, een seminarie in Vogelenzang, denkt dat, met het oog op de lage aantallen Nederlandse studenten, het een wijs idee is als de Nederlandse bisdommen de komende tijd rond de tafel zouden gaan om te kijken op welke manier ze hun priesteropleidingen in de toekomst gaan vormgeven. “Moet je dat met een studentenaanbod als het huidige niet centraal doen? Het draagt ook bij aan de aantrekkingskracht van de opleiding. Jonge mensen komen af op de aanwezigheid van andere jonge mensen.”
© Nationale Onderwijsgids
Een priester wordt niet "ingewijd", maar gewijd.