Windesheim in Zwolle komt als eerste hogeschool in Nederland met een regeling die studentondernemers helpt om hun studie te combineren met een eigen bedrijf. Het ministerie van Onderwijs wil ondernemerschap bij studenten stimuleren omdat de economie baat heeft bij innovatieve starters. Maar hbo-studenten met een eigen bedrijf lopen nog vaak tegen regels en verplichtingen in het onderwijs die hen in het ondernemen belemmeren.
Om dat te veranderen heeft Windesheim nu een Topondernemersregeling voor studentondernemers. Deze regeling volgt het voorbeeld van de landelijke regeling voor topsporters en is voortgekomen uit een pilot met meerdere Zwolse instellingen voor beroepsonderwijs.
Esmée Pater nam deel aan de pilot: “Ik heb aan het eind van mijn studie Journalistiek van de regeling gebruik gemaakt om mijn bedrijf te starten. Zo kreeg ik een werkplek waar ik me tussen de colleges kon terugtrekken voor een telefoontje of een gesprek met een zakelijke relatie. Omdat docenten wisten dat je studentondernemer was hielpen ze door hun eigen netwerk open te stellen, en evenementen en netwerkmogelijkheden te tippen. Zo heb ik tijdens mijn studie investeerders leren kennen, waardoor ik nu fulltime bezig kan zijn met mijn nieuwe startup.”
Studenten die in aanmerking willen komen voor de Topondernemersregeling moeten voldoen aan een flink aantal voorwaarden, waaronder inschrijving bij de KvK, een orderportefeuille en een substantiële omzet en kredietfaciliteit. Als aan de criteria is voldaan, kan de studentondernemer aanspraak maken op diverse faciliteiten, advies en coaching. Daarnaast is het mogelijk afspraken te maken over bijvoorbeeld de spreiding van tentamens, de deelname in projectgroepen, het afwezig zijn tijdens bepaalde colleges of over bijvoorbeeld zakelijk telefoongebruik tijdens colleges. Ook ontstaat er ruimte voor een eventuele verlenging van de studieduur en kan, onder strikte voorwaarden, een stage of het afstuderen worden ingezet voor het eigen bedrijf.
Op Windesheim heeft een op de tien hbo-studenten een eigen onderneming. Het percentage ondernemende studenten steeg sinds 2010 van 4,4 procent naar 9,7 procent in 2014. Daarnaast geeft tien procent van de studenten aan nog tijdens hun studie een eigen bedrijf te willen starten en denkt achttien procent na de studie met een eigen onderneming te starten. De Topondernemersregeling maakt deel uit van een pakket aan initiatieven en faciliteiten op Windesheim om studentondernemerschap te stimuleren.
Ondernemersorganisatie VNO-NCW stelt dat wij op het gebied van ondernemerschap tijdens de studententijd heel wat kunnen leren van de Belgen. Lees hier het artikel 'Uni niet klaar voor studentondernemer' dat de VNO-NCW schreef over het onderwerp.
© Nationale Onderwijsgids