Terwijl het aantal opleidingen dat studenten selecteert aan de poort alsmaar toeneemt, blijft onduidelijk aan welke eisen toekomstige studenten moeten voldoen. Dat zegt studentenorganisatie het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) na een inventarisatie, zo meldt Metronieuws.
“Het komt erop neer dat we niet weten waar je als eerstejaars aan moet voldoen om te worden toegelaten”, zegt Rosanne Broekhuizen, bestuurslid van ISO. Het lukte de studentenorganisatie vaak nog wel te achterhalen hoe studenten worden getoetst. Soms moeten studenten een essay schrijven of test maken en bij andere opleidingen moeten studenten op gesprek komen. Maar van 80 van de opleidingen die op deze wijze studenten selecteren was niet duidelijk waarop de toelatingscommissie vervolgens ging letten. “Als je gaat solliciteren voor een nieuwe baan weet je ook wat de functie-eisen zijn, dat zou bij opleidingen ook moeten. Zo krijgt iedereen een eerlijke kans”, aldus Broekhuizen.
Het aantal opleidingen dat selectief studenten toelaat is flink gegroeid, met name in het hbo. Dit jaar gaat het om 71 opleidingen aan de universiteit en 106 aan de hogeschool. Het gros daarvan past loting toe maar dertig hbo-studies en vijftig universitaire opleidingen kiezen voor inhoudelijke toetsing. Het ISO verwacht dat dat aantal alleen maar meer wordt als straks in 2017 het loten wordt afgeschaft.
De studentenorganisatie beschouwt dit als een negatieve ontwikkeling. “Het groeiend aantal opleidingen met toelatingseisen beperkt de keuzevrijheid van de student en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs”, zegt Broekhuizen. “Er wordt nu geprobeerd om alleen de beste studenten binnen te krijgen. Terwijl iedere student dezelfde kansen verdient.
© Nationale Onderwijsgids