Normal_jet_bussemaker_minister_ocw_rijksoverheid

Medezeggenschapsraden zijn juist ingesteld om mee te praten over de prestatieafspraken, toch blijkt 47 procent van de leden van mening te zijn dat ze er geen invloed op hebben. Ook willen ze meer helderheid over de tijdsbesteding en het aanbod en geven ze aan dat het gebruik van scholingsmogelijkheden beter kan. Dit blijkt uit de eerste landelijke medezeggenschapsmonitor, die vandaag wordt aangeboden aan minister Bussemaker van Onderwijs. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Het aanbod en gebruik van scholingsmogelijkheden op het gebied van medezeggenschap zou wel beter kunnen. 30 procent van de raadsleden geeft aan ontevreden te zijn over scholing. Toch heeft maar 55 procent van de personeelsleden en 57 procent van de studentleden scholing gevolgd in het afgelopen jaar. Het ISO geeft aan dat er op dit punt een verder gesprek tussen bestuurders en medezeggenschappers nodig is, omdat scholing voor het functioneren van raden van groot belang is.

Volgens de monitor functioneren de raden op veel instellingen goed en is men positief over de sfeer en het wederzijds vertrouwen. “Deze monitor is pas het begin. Bestuurders en medezeggenschappers gaan nu samen het gesprek aan over nodige verbeteringen”, zegt ISO-bestuurslid Rosanne Broekhuizen. De monitor is een initiatief van het ISO in samenwerking met onder andere de Universiteitskoepel VSNU en de Vereniging Hogescholen. De monitor is gebaseerd op een enquête die door 1200 medezeggenschappers is ingevuld. De meting wordt over twee jaar herhaald om te kijken of er daadwerkelijk verbetering optreedt. 

© Nationale Onderwijsgids