Normal_dentist_tandarts

Over het algemeen leveren academische studies een hoger salaris op dan hbo-opleidingen, al is het salaris van hbo’ers wel sneller gestegen. Gemiddeld duurt het voor afgestudeerde hbo’ers 4,4 maanden totdat ze een baan op niveau hebben gevonden, tegenover 6,8 maanden voor academici. Dit blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl naar welke hbo- en wo-studies de beste perspectieven bieden, met gebruik van data van Elsevier. Dat meldt Vacatures.nl.

Absolute koploper wat het salaris betreft is Tandheelkunde. Anderhalf jaar na afstuderen verdient de gemiddelde tandarts 5.450 euro bruto per maand. Het gat met de nummer 2, Verloskunde (3.575 euro) is groot. Op een gedeelde derde plaats volgen de hbo-opleiding Zee- en luchtvaart en de groep academische opleidingen die is ondergebracht onder de noemer ‘Bèta en beleid’. Hiertoe behoren onder meer de studies Technische bestuurskunde, Business & Innovation en Technische innovatiewetenschappen. 

De hbo-opleiding Mondzorgkunde levert van alle studies het snelst een baan op. Afgestudeerde mondhygiënisten vinden gemiddeld binnen 0,8 maanden een baan op niveau. Ook studenten Informatica (1,1) en Elektrotechniek (1,2) hoeven niet lang zonder werk te zitten. Van de wo-opleidingen bieden Elektrotechniek en Geneeskunde de beste baankansen, beide met 3,1 maanden tot aan de eerste baan op niveau.

Van de academische studies levert Econometrie de grootste kans op een vast contract op: 64 procent van de afgestudeerden heeft na anderhalf jaar een vaste arbeidsovereenkomst, of heeft hier uitzicht op. Ook Informatica (63 procent), Informatiekunde (61 procent) en Fiscale economie (61 procent) bieden een bovengemiddelde kans op een contract voor onbepaalde tijd. Voor hbo’ers biedt Zee- en luchtvaart de gunstigste vooruitzichten wat betreft een vast contract, met een percentage van 67 procent. Eveneens positief zijn de perspectieven bij Informatica (63 procent), Lerarenopleiding exacte vakken (61 procent), Lerarenopleiding talen (60 procent) en Diagnostiek (60 procent). 

© Nationale Onderwijsgids