Deze zomer komen duizenden Amsterdamse studenten de arbeidsmarkt op met hun diploma net op zak. Maar uit onderzoek blijkt dat zestig procent van deze afgestudeerden niet weet wat hij of zij wil worden. Volgens Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid, Mirjam Sterk, zijn jongeren tegenwoordig te veeleisend. Zo zouden ze denken meteen hun droombaan te vinden, maar dit is niet de realiteit. Dat meldt Parool.
Nina Janssens is één van de studenten die met haar diploma media en cultuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) eigenlijk niet wist wat ze wilde doen. Ze besloot na twee maanden solliciteren om lotgenoten te gaan interviewen en maakte hier het boek 'Waar heb ik nou eigenlijk voor gestudeerd?' van. Uit een enquête die Janssens hield onder de afgestudeerden, blijkt dat zestig procent van de hbo'ers en wo'ers die hun diploma hebben niet weten wat ze nu precies willen doen. Janssens zegt dat het echt zonde is als je nog moet nadenken over wat je wilt als je je diploma al op zak hebt.
De pas afgestudeerden zouden onzeker zijn door verschillende factoren. Zo is er nu veel meer keuze op de arbeidsmarkt, maar tegelijkertijd ligt de jeugdwerkloosheid in Nederland op elf procent, wat een stuk hoger is dan de gemiddelde werkloosheid die op zeven procent zit. Volgens Rose Leighton, afstudeerbegeleider bij de Hogeschool van Amsterdam, heeft slechts de helft van de studenten een gericht plan voor na de studie. “De andere helft is niet per se zoekende, maar staat open voor wat op hun pad komt”, zegt Leighton.
De jonge starters zouden nu erger worstelen met hun toekomst dan een aantal jaren terug. De jongeren zouden nu vooral een heel leuke baan willen, maar vooral ook aanzien. Volgens loopbaancoach Yolanda Buchel moeten studenten weer leren omgaan met tegenslag. “Probeer iets uit en maak de balans op. Er is niet één juiste keuze.”
© Nationale Onderwijsgids