Van de Nederlanders die een hbo, vwo of havo-diploma hebben, eet tachtig procent iedere dag een ontbijt. Van de personen die een lagere school of vmbo-diploma hebben eet slechts zeventig procent iedere ochtend een maaltijd. Het opleidingsniveau is dus van invloed op de mate waarop Nederlanders ontbijten, zo concludeert Winclove, na onderzoek. Dit meldt NU.nl.
NOG
Opleidingsniveau bepaalt ontbijtgewoonten
-De organisatie Winclove onderzocht de ontbijtgewoonten en ontlasting van Nederlanders. De enquête werd door meer dan duizend mensen ingevuld. De opmerkelijke conclusie die uit de resultaten getrokken wordt is dat de ontbijtgewoonten van mensen beïnvloed worden door het opleidingsniveau. Hoogopgeleiden eten vaker ontbijt dan laagopgeleiden. Van de universitair geschoolden eet bijvoorbeeld negen op de tien iedere dag een ontbijt, terwijl zeven op de tien mensen die een vmbo-diploma hebben iedere dag ontbijt.
Winclove onderzocht ook de ontbijtgewoonten per regio. Hieruit blijkt dat Groningers van alle Nederlanders het vaakst ontbijten. Negentig procent van de Groningers ontbijt iedere dag. Daar staat tegenover dat Friezen het vaakst hun ontbijt overslaan. Zeventig procent eet iedere ochtend een maaltijd. Waarom hoogopgeleiden vaker ontbijt eten dan laagopgeleiden is niet bekend.
© Nationale Onderwijsgids