(ANP) - Bij Vlaamse en Waalse collega's, maar ook in andere landen bestaan grote zorgen over radicalisering, zei minister Bussemaker van Onderwijs. "Ik denk dat het onderwijs een heel belangrijke rol kan spelen bij deradicalisering'', zei de minister. "Door goed burgerschapsonderwijs te geven en door studenten en leerlingen uit te dagen om niet te geloven wat de eerste de beste tegen je zegt."
"Tegelijkertijd moeten we ook beseffen dat een deel van de terroristen niet uit jongeren met een opleidingsachterstand bestaat en soms zelfs hoger onderwijs heeft gevolgd", aldus de bewindsvrouw. "En dat is wel een hele grote zorg, want dat kun je niet oplossen met extra taalcursussen of extra programma's."
Je kan leerlingen en studenten van alles leren over de rechtsstaat, maar de vraag is of ze daarnaar handelen, vroeg Bussemaker zich af. "Die groep hoogopgeleiden die in een hele andere wereld leeft, dat is een punt van grote zorg. Daar kan het onderwijs wel iets aan doen, maar het onderwijs niet alleen."
Bussemaker vond het overleg dat ze maandag en dinsdag in Brussel had met haar Europese collega's een aparte ervaring. "Dat je als onderwijsministers moet vergaderen in een stad waar basisscholen, mbo-instellingen, universiteiten allemaal gesloten zijn geeft wel een zeer ongemakkelijk gevoel", zei ze na afloop. De honderden onderwijsinstellingen in de Belgische hoofdstad zijn sinds maandag dicht, maar gaan woensdag ondanks het maximale dreigingsniveau weer open. De Belgische bewindslieden vinden het "vreselijk" om te moeten uitleggen dat de scholen gesloten zijn. "Want dat is juist alles wat je niet wil."