Normal_minister_bussemaker_ocw

Studenten en docenten aan hogere onderwijsinstellingen mogen meepraten over de aanstelling van nieuwe bestuursleden. Minister Bussemaker van Onderwijs vindt het echter te ver gaan om hen ook bindend adviesrecht en instemmingsrecht te verlenen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Nu.nl.

De PvdA, CDA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie hadden een voorstel ingediend om studenten en docenten meer inspraak te geven bij de organisatie van hun hogeschool of universiteit. Dit naar aanleiding van de bezetting van het Amsterdamse Maagdenhuis vorig jaar door studenten, uit protest tegen het gebrek aan transparantie en democratie op de Universiteit van Amsterdam. De minister vindt het echter “moeilijk werkbaar” om studenten en docenten zeggenschap te geven over benoeming en ontslag van bestuurders.

Volgens de minister zal het voorstel het werk van de interne toezichthouder, die toeziet op het functioneren van het bestuur, bemoeilijken. De minister ziet meer in het voorstel van Kamerlid Michel Rog van de CDA om een vertegenwoordiging van werknemers te betrekken bij de sollicitatiecommissie. De voordrachten van de commissie zijn echter niet bindend.

De Tweede Kamer reageert teleurgesteld om de mening van Bussemaker. Ook voor de  studentenverenigingen LSVb en ISO is de reactie van de minister een tegenvaller. “Als je de reacties leest, lijkt het wel alsof meer invloed van studenten nooit positief kan zijn zijn”, zegt Simon Theewes van ISO. Maar uiteindelijk zal meer medezeggenschap juist leiden tot beter onderwijs, stelt de studentenvereniging. Voorzitter Stefan Wirken noemt de uitspraken van Bussmaker “zwak”.  “Ik had meer verwacht van een PvdA-minister”, aldus Wirken.

© Nationale Onderwijsgids