Uit een rapport en het jaarverslag van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) blijkt dat de hogeschool drie van de elf prestatieafspraken niet gaat halen. Of de hogeschool hierdoor gekort gaat worden op hun begroting is nog niet bekend. De Universiteit van Amsterdam voldoet wel aan alle prestatieafspraken. Dat meldt Folia.
In 2012 werden de prestatieafspraken ingevoerd door toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs nadat onderwijsinstellingen klaagden dat ze niet meer alleen op studentenaantallen wilden worden afgerekend, maar ook op andere criteria. De hogescholen en universiteiten hebben vervolgens zelf prestaties geformuleerd waaraan ze wilden voldoen. De HvA stelde zichzelf elf doelen die variëren van een stijging van het aantal studenten dat binnen vier jaar zijn bachelor haalt tot een toename van het aantal wetenschappelijke publicaties van HvA-medewerkers.
De hogeschool voldoet nu niet aan het bachelorrendement, de uitval in het eerste jaar en het aantal eerstejaarsstudenten dat excellentieonderwijs volgt. Uit een rapport van de hogeschool blijkt dat het aantal bachelorstudenten dat binnen vier jaar zijn diploma haalt nu ligt op 54,2 procent, terwijl de hogeschool zichzelf het doel oplegt 60 procent te halen. De ambitie was de uitvallende studenten onder de 30 procent te krijgen, maar dit aantal ligt op 31,1 procent. Tot slot het doel om 5 procent van de eerstejaarsstudenten excellentieonderwijs te laten volgen bleef hangen op 4 procent.
“Als hogeronderwijsinstelling heb je met drie factoren te maken: toegankelijkheid, kwaliteit en rendement. Wij kiezen als HvA in de eerste plaats voor toegankelijkheid en kwaliteit en daardoor minder voor het rendement. Ik denk dat we de juiste keuze hebben gemaakt door de afgelopen jaren flink te investeren in de onderwijskwaliteit, maar dat heeft helaas een negatief gevolg voor ons bachelorrendement”, aldus HvA-rector Huib de Jong.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids