De Tweede Kamer heeft besloten de boete voor oud-studenten die ten onrechte nog op hun ov-studentenkaart reizen te verhogen. Met ingang van 1 januari 2018 betalen deze oud-studenten 150 euro per halve maand. Om studenten die het stopzetten van het abonnement zijn vergeten te ontzien wordt de boete de eerste twee halve maanden juist verlaagd naar 75 euro. Dat meldt de Telegraaf.
Studentenorganisaties ISO en LSVb noemen de hogere boete disproportioneel en vinden dat eerst andere opties serieus onderzocht dienen te worden. De fraude die gepleegd wordt met het studentenreisproduct is een probleem, zo erkennen de organisaties, maar er zijn andere manieren om dit tegen te gaan, zoals het automatisch stopzetten van de ov-kaart en een getrapt systeem. In het huidige voorstel zit één trap en dat is volgens de organisaties niet genoeg. Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: “De beste oplossing is de ov-kaart automatisch te laten aflopen. Het is onvoorstelbaar dat geen systeem denkbaar is waarin de poortjes gewoon dicht blijven als je onrechtmatig gebruik maakt van je ov-kaart. Waarom meteen studenten beboeten?’’
Het ISO en de LSVb stelden gisteren al samen met het CDJA, de jongerenorganisatie van het CDA, dat een hogere ov-boete onacceptabel is zolang het ov-systeem niet verbeterd wordt. CDJA-bestuurslid Klaas Valkering: “De schuld wordt nu bij de student gelegd, terwijl het systeem nog vol gaten zit. Dat is de omgekeerde wereld.” De Tweede Kamer zou dan ook het liefste zien dat de studentenkaart automatisch afloopt als een student daarop geen recht meer heeft. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs is dit onmogelijk. Toch riep de Kamer haar gisteren op het te regelen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids