Normal_geld__pennen__contract__afspraak
Steeds vaker schrijven buitenlandse studenten zich voor meerdere studies in, in afwachting van toelating tot één van die studies. Dit kost universiteiten zowel veel tijd als geld. Een aanbetaling vragen van studenten zou dit probleem voor een groot deel kunnen oplossen. Dit meldt BNR.
Een groeiend aantal buitenlandse studenten meldt zich aan voor een studie aan Nederlandse universiteiten. Het percentage studenten dat ook daadwerkelijk die studie gaat volgen ligt echter op slechts 30 procent. Steeds meer studenten verdelen hun kansen op een goede studie onder soms wel tien universiteiten en wachten vervolgens waar ze worden aangenomen. Dat betekent voor de universiteiten dat er veel tijd en geld wordt gestoken in het beoordelen van aanvragen van studenten die nooit aan de universiteit zullen studeren.
 
Om dit te voorkomen, vroegen universiteiten vaak een zogenoemde admission fee van 100 euro, die studenten bij hun aanmelding moesten betalen. Dit mag tegenwoordig niet meer, heeft minister Bussemaker van Onderwijs in de wet laten vastleggen, want studenten mogen niet meer dan het reguliere collegegeld betalen. Volgens Han van Dissel, decaan van de faculteit Economie & Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam, ligt nu de oplossing van het probleem in het vragen van een aanbetaling voor het collegegeld. 50 of 100 euro moet al genoeg zijn om het aantal aanvragen aan universiteiten flink te laten dalen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids