De Hanzehogeschool Groningen start dit studiejaar een proef met digitale studieboeken. Het gebruik van deze eStudybooks levert studenten veel voordelen op: ze hebben altijd, overal en met ieder apparaat toegang en kunnen razendsnel door alle digitale boeken zoeken naar specifieke woorden en onderwerpen. Dat is handig, flexibel en het is ook nog eens veel goedkoper dan fysieke boeken. De digitale pakketten in deze proef zijn zo’n 45 tot 70 procent goedkoper. Dit meldt Hanzehogeschool Groningen.
NOG
Hanzehogeschool Groningen start proef met digitale studieboeken
-Ook bieden digitale studieboeken voordelen voor docenten: hun studenten beschikken over de meest actuele uitgaves en het biedt docenten de mogelijkheid om hun lesmethoden te verfijnen, omdat zij op basis van geanonimiseerde gegevens bijvoorbeeld zicht krijgen op hoe lang de studenten over een hoofdstuk doen.
De Hanzehogeschool doet komend studiejaar mee aan de proef en is daarmee de eerste hogeschool in Nederland die deze eStudybooks aanbiedt. Eerstejaarsstudenten van vijf opleidingen kunnen deelnemen: Commerciële Economie, Financieel Economisch Management, HBO-ICT, Verpleegkunde en Marketing Management. Als de proef een succes blijkt, wordt het aantal studies uitgebreid
De Hanzehogeschool hecht veel waarde aan het digitaal beschikbaar maken van studieboeken en beschouwt dit als een belangrijke stap in de verdere digitalisering van het onderwijs. Studenten hebben steeds meer behoefte om tijds- en plaatsonafhankelijk en in hun eigen tempo te kunnen studeren. eStudybooks vormt één van de schakels om onderwijs op maat en persoonlijk leren te realiseren.
Bij de proef met eStudybooks zijn diverse partijen betrokken. Het initiatief van de proef is genomen door SURF. SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland en wil eStudybooks graag voor studenten in het hoger onderwijs beschikbaar maken. Studenten die deelnemen aan de proef maken gebruik van het platform van BUKU, een Gronings bedrijf dat digitale studieboeken voor het hoger onderwijs via een abonnementsmodel beschikbaar stelt. Ook zijn diverse uitgeverijen bij de proef betrokken. Speciaal voor de proef hebben zij de studieboeken van betrokken opleidingen digitaal beschikbaar gesteld.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids