Europese Commissie: Hanze’s onderzoeksproject rondom Andes lupine is 'succes story'

Het onderzoeksproject LIBBIO dat de mogelijkheden verkent voor de Europese teelt, opbrengst-maximalisatie en verwerking van Andes lupine is door de Europese Commissie aangemerkt als succes story. De Hanzehogeschool Groningen is de technisch-wetenschappelijk coördinator in het onderzoeksproject. Ongeveer 5 procent van al het door de EU gefinancierd onderzoek krijgt de eer om als succes story te worden genoemd. Dit meldt de Hanzehogeschool Groningen.

Andes lupine is een interessant gewas omdat het geschikt is voor teelt op marginale gronden (slechte, onbenutte, achtergelaten / braakliggende grond) en rijk is aan hoogwaardige eiwitten, vezels en antioxidant-houdende oliën. 
 
Binnen het Horizon2020 project LIBBIO onderzoeksproject wordt de teelt, opbrengstmaximalisatie en mogelijke toepassingen van de Andes lupine als biogrondstof onderzocht. Veertien partners uit acht verschillende landen werken hieraan mee.  De Hanzehogeschool is verantwoordelijk voor het deel van het project waarbinnen de bioraffinage, het op een duurzame manier verwerken van de Andes lupine tot een verscheidenheid aan producten, wordt onderzocht. Onder leiding van lector Rob van Haren van het Kenniscentrum Biobased Economy wordt getest hoe de oliën, eiwitten en andere hoogwaardige stoffen op een duurzame wijze uit de lupineboon kunnen worden geëxtraheerd. Zo wordt een methode ontwikkeld om door middel van het gebruik van superkritische CO2 (een natuurlijk oplosmiddel) de oliën uit te lupinebonen te destilleren. 
 

Cosmetica van lupine

Niet alleen is de Andes lupine een veelbelovende bron van plantaardig eiwit (vergelijkbaar met soja), de olie uit lupinebonen is ook geschikt voor gebruik in cosmetica en huid- en haarverzorgingsproducten. Door deze verschillende toepassingen wordt er zoveel mogelijk van de lupineboon gebruikt: alle componenten uit de biogrondstof worden tot waarde gebracht en er ontstaat weinig tot geen afval. Vanuit het onderzoeksproject zijn er dan ook al diverse biobased producten op basis van lupine ontwikkeld, zoals cosmetica (crèmes en lippenstift),  voedingsmiddelen (zuivel- en vleesvervangers) en houtlijmen. 
 
Door partners binnen het onderzoekproject is onderzocht hoe de veredeling van Andes lupine geschikt gemaakt kan worden voor de Europese akkerbouw. Er is een nieuwe soort ontwikkeld die naar verwachting in december 2020 wordt opgenomen in de Europese rassenlijst. Zodra het gewas op grotere schaal kan worden geteeld, kan verrijkt eiwit regionaal en lokaal in korte ketens geproduceerd worden. Een veelbelovende bijdrage, niet alleen aan de transitie naar duurzame landbouw, maar ook aan de voedseltransitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten. 
 
Ter ere van de benoeming tot succes story is er een uitgebreid verhaal over het LIBBIO-project verschenen op één van de EU-websites. Het LIBBIO-project loopt tot maart 2021. In het voorjaar van 2021 worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids