Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Vanwege de quarantaineregel komen er meer klassen thuis te zitten
Steeds meer klassen worden naar huis gestuurd omdat het onderwijspersoneel in quarantaine zit. Afgelopen vrijdag moet namelijk iedereen thuisblijven als één iemand uit het gezin of van de huisgenoten besmet is met corona. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen gevaccineerd, ongevaccineerd, kinderen of ouderen.
Dinsdag: Voorlopig geen maatregelen op scholen, OMT houdt het in de gaten
Strengere regels voor scholen wil het OMT het liefst "vermijden", ondanks het oplopende aantal besmettingen onder kinderen. Wel vindt het Outbreak Management Team het belangrijk de situatie op scholen "nauwlettend" te volgen, om te kijken of kinderen niet te veel andere leeftijdsgroepen aansteken.
Woensdag: Meeste leraren zijn voor een tijdelijke sluiting van scholen
Medewerkers van basisscholen die hebben meegedaan aan een peiling van het EenVandaag Opiniepanel, zijn in meerderheid voor een tijdelijke sluiting van de scholen. In totaal deden 600 leraren, schooldirecteuren en andere basisschoolmedewerkers mee aan de peiling van het tv-programma. Van hen is 63 procent voor tijdelijke sluiting om het hoge aantal coronabesmettingen in het onderwijs tegen te gaan.
Donderdag: Onderwijssector roept kabinet op om naar het OMT-advies te luisteren
De onderwijssector hoopt dat het kabinet zal beslissen de scholen open te houden, zoals het Outbreak Management Team (OMT) volgens ingewijden adviseert. De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet op het advies te volgen. "Tijdens eerdere schoolsluitingen hebben we gezien dat het voor kinderen ontzettend belangrijk is om samen met klasgenootjes naar school te gaan", reageert voorzitter Freddy Weima. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, wil graag dat de scholen openblijven.
Vrijdag: Coronaprik heeft volgens het CBG het meeste effect bij kinderen met een aandoening
Voor jonge kinderen met onderliggende aandoeningen zou coronavaccinatie het grootste effect hebben, zegt voorzitter Ton de Boer van medicijnautoriteit CBG. Hij wijst erop dat kinderen die bijvoorbeeld lijden aan kanker, diabetes of een hartaandoening meer risico lopen om ernstig ziek te worden als ze besmet raken met het coronavirus.
Door: Nationale Onderwijsgids