Het kabinet geeft miljoenen euro’s uit aan de doorstroom van mbo’ers naar het hbo. Met de mbo’ers die de sprong naar het hoger onderwijs maken gaat het lang zo slecht niet. De prestatieverschillen tussen mannen en vrouwen zijn meer een dingetje. Dat meldt Profielen HR.
Best wel veel mbo’ers willen doorstuderen op het hbo. Vorig jaar begonnen er 45 duizend havisten aan een hbo-opleiding, tegenover 36 duizend mbo’ers. De helft van de mbo’ers heeft na vijf jaar het hbo-diploma op zak. Net zoals de helft van de havisten.
Meer aandacht voor mbo'ers
Op de termijn van vijf jaar lopen mbo’ers en havisten redelijk gelijk. Toch krijgen de mbo’ers meer aandacht. Het kabinet geeft 33 miljoen euro per jaar uit aan de aansluiting binnen het beroepsonderwijs. Volgend jaar komt daar nog eens 17 miljoen euro bovenop.
Proefperiode
Ook krijgen mbo’ers binnenkort langer de tijd om het hoger onderwijs uit te proberen. Ze hoeven hun basisbeurs en ov-studentenkaart niet terug te betalen. Ook niet als ze in het eerste jaar van hun hbo-opleiding alsnog afhaken. Voor andere studenten is de proefperiode vijf maanden. Ze krijgen tot 1 februari de tijd en mochten ze dan wél doorgaan maar het niet redden om in tien jaar tijd een diploma te halen, dan moeten ze wel alles terugbetalen.
Gelijke kansen in het onderwijs
Die aanpak is bedoeld om gelijke kansen in het onderwijs te bevorderen. In Nederland leerlingen op de basisschool al voorgesorteerd voor vmbo, havo en vwo. Dat is heel vroeg en critici hebben daarover dan ook hun twijfels. Want beroepsonderwijs is prima, maar krijgen de kinderen wel het schooladvies dat ook daadwerkelijk bij hun talenten past?
Leenstelsel
Het leenstelsel bleek vele mbo’ers af te schrikken. Voorheen ging bijna 40 procent van de mbo’ers door naar het hbo, nu is dat nog maar één op de drie.
Uitval
Mbo’ers vallen in de eerste jaren van een hbo-opleiding ongeveer twee keer zo vaak uit als havisten. In de coronajaren was dat iets anders, maar normaal gesproken stopt zo’n 20 procent van de mbo’ers in het eerste jaar van hun hbo studie. 12,5 procent van de havisten stopt er in het eerste jaar mee. De uitval van mbo’ers is dus hoger, maar er moet dan wel rekening mee worden gehouden dat mbo’ers al een diploma hebben en havisten niet. Mbo’ers kunnen dus al wel de arbeidsmarkt op en ze hebben het hbo-diploma niet echt nodig.
Mannen en vrouwen
Dan zijn er nog de verschillen tussen mannen en vrouwen. Van de mannelijke havisten en mbo’ers haalt 39,3 en 43.5 procent het diploma binnen vijf jaar. De vrouwen doen het toch wel iets beter. Want daar haalt 62.0 en 55,7 procent het diploma binnen vijf jaar.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk