Universiteiten gaan vanwege onderwijsbezuinigingen staken

Op onderwijs wil het kabinet nog altijd 1,2 miljard euro bezuinigen. Daarom hebben de universiteiten besloten om in estafettevorm te gaan staken. Docenten zullen een dag niet werken en tienduizenden docenten skippen een dag al hun colleges. Dat meldt RTL Nieuws.

Over de onderwijsbezuinigingen werd er eind 2024 wekenlang onderhandeld door acht politieke partijen. De langstudeerboete verdween uiteindelijk in de prullenbak en ook een bezuiniging van 750 miljoen euro werd teruggedraaid. Daarmee was de onderwijsbegroting gered, maar er moest nog altijd 1.2 miljard euro bezuinigd worden. “Deze bezuiniging houdt in dat er op onderzoek en onderwijskwaliteit op hogescholen en universiteiten flink wordt ingehakt”, aldus Abdelkader Karbache van de Landelijke Studentenvakbond LSVb.

Estafettestaking 

Universiteiten hebben daarom besloten om vanaf maart in estafette te gaan staken. Het doel van de universiteiten is om het hele voorjaar lang te staken en actie te gaan voeren. Alle universiteiten gaat een hele dag dicht. Telkens gaat er een andere universiteit dicht en dat weken achterelkaar. Hogescholen staan achter de acties van de universiteiten.

De universiteiten bepalen afzonderlijk van elkaar op welke data ze gaan staken. De Universiteit Leiden begint met de estafettestaking op 10 maart. De Universiteit Utrecht sluit een dag later, op 11 maart, haar deuren. Universiteiten in Amsterdam en Groningen zijn de exacte datum nog aan het bepalen.

De Algemene Onderwijsbond (AOb), de Landelijke Studentenvakbond, WOinActie, FNV en CNV werken samen aan de estafettestaking. Dat universiteiten gaan staken is volgens Sam Verduijn van de FNV heel bijzonder. “Studenten en medewerkers staan massaal achter deze estafettestaking. Dat zegt wel iets over de sfeer in de onderwijssector.”

Internationale studenten 

Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden, Remco Beuker, legt uit waarom de staking zo belangrijk is. “Niet alleen de bezuinigingen, maar ook het verminderen van het aantal internationale studenten naar Nederland is voor hogescholen en universiteiten een ingrijpende maatregel.”

Invulling van de staking 

De hoogleraar legt uit dat de universiteiten nog niet precies weten hoe ze de acties gaan invullen. “We willen staken en het werk laten voor wat het is. Misschien staken we zelfs wel meerdere dagen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk