AMSTERDAM - De commissie Gunning, die onderzoek deed naar de Amsterdamse zedenzaak, adviseerde aan de hand van het onderzoek om te zorgen voor meer begeleiders in de kinderopvang. De bezuinigingen van het kabinet-Rutte II staan hier lijnrecht tegenover. Dat meldt BNR Nieuwsradio.
Louis Tavecchio, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dit onverantwoord. De hoogleraar heeft jarenlang onderzoek gedaan naar kinderopvang. Dat de bezuinigingen volgens het ministerie van Sociale Zaken slechts zou leiden tot grotere groepen, is volgens Tavecchio "klinkklare onzin". Hij stelt dat het betekent dat de bezuinigingen tot minder controle, oplettendheid en toezicht zullen leiden.
In het advies van de commissie Gunning werd juist benadrukt dat de huidige verhouding tussen het aantal begeleiders en het aantal kinderen het minimum is. "Een andere belangrijke aanbeveling was het vierogenprincipe: er zijn minstens twee pedagogisch medewerkers per groep aanwezig", aldus Tavecchio.
Tavecchio maakt zich nog meer zorgen over het feit dat ouders er steeds meer voor kiezen om hun kinderen naar gastouders of particulieren te brengen. "Want het meeste misbruik wordt gepleegd door familieleden of kennisssen." Daarnaast kan bij opvang door één persoon ook geen sprake meer zijn van het vierogenprincipe. Daarnaast zijn kinderopvangmedewerkers vaak goed opgeleid en is die garantie bij particulieren niet aanwezig.
© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem