De kinderopvang moet voor alle kinderen toegankelijk zijn en blijven, pleit de Brancheorganisatie Kinderopvang. Volgens de brancheorganisatie heeft de overheid de uurprijzen de afgelopen jaren niet consequent geïndexeerd en heeft een prijsverlaging doorgevoerd. Daarnaast heeft de sector te maken met een toegenomen regeldruk en zijn er sterke regionale verschillen in huisvesting. De brancheorganisatie wil samen met minister Asscher werken aan oplossingen. Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang.
Veel kinderopvanginstellingen hanteren nu een uurprijs die hoger ligt dan het maximumbedrag waarover ouders toeslag krijgen. Het kabinet geeft dit jaar 290 miljoen euro extra uit aan kinderopvangtoeslag, maar volgens de brancheorganisatie is er meer nodig. De maximum uurprijzen waarover toeslag wordt betaald, zouden nu te ver af liggen van de realiteit. Ouders krijgen geen vergoeding voor het bedrag boven het maximum tarief. Doordat de overheid de tarieven de afgelopen jaren niet goed heeft geïndexeerd, lopen de door de overheid vastgestelde prijzen niet gelijk met de huidige kostprijsontwikkeling, zegt de brancheorganisatie.
De meeste instellingen die een hogere uurprijs hanteren zitten in de stedelijke gebieden. Zij hebben te maken met hogere huisvestingskosten, waardoor het maximale tarief niet of onvoldoende kostendekkend is. Daarnaast zijn er ook organisaties die extra diensten aanbieden, die worden doorberekend in de prijs. Hierbij valt te denken aan ruime openingstijden, biologische voeding en warme maaltijden.
De brancheorganisatie laat weten dat de kinderopvangsector blij is met de 290 miljoen euro extra om de kosten van kinderopvang voor ouders te verlagen en opvang toegankelijker te maken. "Het is nu tijd om ook het maximaal te vergoeden uurtarief in lijn te brengen met de werkelijke kosten in de kinderopvang. De sector krijgt daardoor ruimte voor herstel om weer tot een financieel gezonde bedrijfsvoering te komen en verdere kwaliteitsverbeteringen door te voeren", aldus de brancheorganisatie.
© Nationale Onderwijsgids