Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang & Peuterspeelzalen (BOinK) is benieuwd naar de ontwikkeling van de prijzen in de kinderopvang. De organisatie heeft daarom een prijspeiling uitgezet, om een goed beeld te vormen. De vragen van de prijspeiling gaan over de uurprijzen en de plaatsingsovereenkomst/contract. Dat meldt BOinK.

Organisaties die kinderopvang bieden, berekenen hun prijs vaak op basis van dagdelen of hele dagen. Bij sommige aanbieders is het mogelijk om per uur af te nemen, al ligt de uurprijs in dat geval vaak een stuk hoger dan gemiddeld. Meer dan de helft (65 procent) van de kinderopvanglocaties in Nederland blijkt een uurtarief te hanteren dat boven de maximum uurprijs ligt die de overheid heeft vastgesteld.

De meeste instellingen die een hogere uurprijs hanteren zitten in de stedelijke gebieden. Zij hebben te maken met hogere huisvestingskosten, waardoor het maximale tarief niet of onvoldoende kostendekkend is. Daarnaast zijn er ook organisaties die extra diensten aanbieden, die worden doorberekend in de prijs. Hierbij valt te denken aan ruime openingstijden, biologische voeding en warme maaltijden.

Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, stelde eerder al dat de kosten die de kinderopvang maakt steeds minder gelijk zijn gaan lopen met de maximale uurprijs die de overheid hanteert. Oorzaak hiervan zou zijn dat er steeds minder kinderen naar de opvang gaan. Voor twee kinderen minder, moeten nog steeds hetzelfde aantal pm'ers betaald worden, legt Jellesma uit. Daardoor maken de opvangcentra meer kosten. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang heeft de overheid de uurprijzen de afgelopen jaren niet consequent geïndexeerd. Hierdoor is de maximale uurprijs achtergebleven bij de werkelijke kostprijs. Dit heeft ertoe geleid dat het merendeel van het opvangaanbod niet meer bekostigd kon worden door het toeslagtarief. 

De prijspeiling kan hier ingevuld worden.

© Nationale Onderwijsgids