Normal_melk_glas_melk

Gisteren pleitten drie kinderartsen voor verrijkte peutermelk voor kinderen tussen de één en drie jaar oud. Volgens de artsen bevat ‘gewone’ koemelk onvoldoende bouwstoffen. Een deel van de jonge kinderen heeft door het drinken van koemelk een tekort aan vitamine D en een ijzertekort. Het Voedingscentrum noemt het advies van de kinderartsen een schijnoplossing. Ouders die hun kind groente, fruit, granen, vlees en vette vis leren eten, zorgen zo ook voor voldoende bouwstoffen. Dat melden het Voedingscentrum en de Volkskrant.

Astrid Postma-Smeets, expert Voeding en Gezondheid bij het Voedingscentrum, vindt verrijkte peutermelk een te gemakkelijke oplossing. “Natuurlijk kan het soms moeite kosten om je kinderen gezond te laten eten, maar de kans dat het later gezond en gevarieerd eet is veel groter als je je kind zo jong mogelijk kennis laat maken met veel verschillende smaken en structuren”, aldus Postma-Smeets.
 
Het advies van het Voedingscentrum is dan ook: kinderen tussen de één en drie jaar oud kunnen prima overstappen op gewone koemelk. Door een kind dagelijks tweemaal 150 milliliter melk, karnemelk of yoghurt te geven krijgen ze voldoende calcium, vitamine B2 en vitamine B12 binnen. Het Voedingscentrum benadrukt het belang van voldoende vitamine D. Daarom zouden kinderen tot vier jaar iedere dag een supplement van 10 microgram moeten krijgen. Zo blijven hun botten en tanden sterk.
 
Ook jeugdartsen die niet meededen aan het onderzoek hebben hun twijfels bij de conclusies van het onderzoek. Ze vermoeden dat de kinderen die meededen al een grotere kans hadden op tekorten, omdat een deel van deze kinderen naar het ziekenhuis kwam voor een medische ingreep. “Te weinig vitamine D veroorzaakt afweerproblemen, dus het is niet ondenkbaar dat kinderen met een tekort vaker voor zo’n ingreep naar het ziekenhuis moeten”, zegt jeugdarts Lucy Smit. Bovendien blijken ouders hun kinderen vaak geen vitamine D-supplementen te geven, terwijl dat wel nodig is. Het onderzoek werd uitgevoerd toen het nieuwe vitamine-advies pas net van kracht was. Ze denkt dat het onderzoek nu andere uitkomsten zal hebben. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids