Met deze klassieke kinderboeken bevind je je even in een andere wereld

Ieder jaar op 2 april wordt er aandacht gevraagd voor het kinderboek. Op die dag is het namelijk niet alleen de ‘Internationale Dag van het Kinderboek, het is ook de geboortedag van Hans Christian Andersen. Eén van de bekendste sprookjesschrijvers van de wereld. Lezen is leuk! Tenminste, dat vinden wij wel.  En of je nu voorgelezen wordt of zelf een boek uit de kast trekt, het is wel vaak fijn om in een andere wereld te worden weggezogen. Of niet? Voor de boekenliefhebbers onder ons geeft de redactie van de Nationale Onderwijsgids graag wat tips voor leuke kinderboeken. Lekker voor de zomer buiten in de zon of nog even wachten totdat je in de winter voor de open haard kan lezen.    

Het regent, het zegent /  Peter Spier


Dit is eigenlijk een prentenboek zonder woorden. Gewoon plaatjes kijken en ondertussen je eigen verhalen erbij bedenken. Eén ding is wel duidelijk, het is avond en het regent. Twee kindertjes die naar huis lopen onder de paraplu. Mensen die naar bed gaan. Je ziet hoe de regen neerkomt in de tuin of op de schommel. Een heerlijk boek om lekker op los te fantaseren. Iedere keer bedenk je er weer een ander verhaal bij. Het is alleen heel lastig om het boek nog ergens te krijgen. Soms worden ze nog ergens tweedehands aangeboden, maar als jij het boek in je bezit hebt dan is het wel écht een collectors item. 

 

Wij gaan op berenjacht / Michael Rosen

 

Nog een prentenboek, maar wel een echte klassieker. Een vader en zijn vier kinderen gaan op jacht naar een beer. Ze durven alles en gaan overal onderdoor, overheen, doorheen om de beer te vangen. Maar dan komen ze de echte beer tegen… Het boek bestond vorig jaar dertig jaar en wordt nog steeds met veel plezier gelezen.


Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft / Werner Holzwarth


Als een mol op een dag zijn hoofd boven de grond steekt gebeurt het.. Iets dat rond en bruin is en eruitziet als een worst komt op zijn hoofd terecht. Mol wil graag weten wie dit gedaan heeft en gaat op zoek naar die persoon.

 

Jip en Janneke / Annie M.G. Smith


Dit kinderboek kan natuurlijk niet ontbreken: Jip en Janneke. Wie is er niet groot mee geworden zou je bijna zeggen. Jip en Janneke zijn buren en beleven de leukste dingen met elkaar. Ze gaan naar de kapper, bakken koekjes en spelen in de modder. Vaak zeer herkenbaar als je zelf ook een gezellige buurjongen/meisje hebt waarmee je leuke dingen beleefd.

 

Mathilda / Roald Dahl

 

Mathilda lijkt een doodgewoon meisje, maar dat is ze niet. Op haar derde kon ze al lezen. Mathilda is hoogbegaafd en bezit speciale krachten. Haar familie vindt het allemaal niets en ook op school snappen ze weinig van haar. Het boek is ook verfilmd en na al die jaren (het boek is uit 1989) nog steeds mateloos populair.

 

Pluk van de Petteflet / Annie M.G. Smith


Nog eentje dan van Annie M.G. Smith: Pluk van de Petteflet. Een jongetje in een rood kraanwagentje gaat op zoek naar huis. Die vindt hij helemaal bovenin de Petteflet. Een flat waarin bijzondere mensen wonen. Pluk maakt kennis met De Stampertjes, mevrouw Helderder en haar dochter Aagje. Als blijkt dat de Torteltuin op de schop gaat moet Pluk alles uit de kast trekken om de Krullevaar te redden. Ook van Pluk is een film gemaakt. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: bol.com, kinderboeken.nl, minime.nl, pluizuit.be, IMDb, historiek.net