Van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari 2023 vindt na vier jaar afwezigheid de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) plaats in de Koninklijke Jaarbeurs. Tienduizenden onderwijs- en kinderopvangprofessionals doen kennis en inspiratie op tijdens het grootste evenement voor onderwijzend Nederland op het gebied van de nieuwste leermiddelen, innovaties en producten. Audrey Wilschut, beursmanager: “We kijken er naar uit om onderwijsprofessionals in tijden van hoge werkdruk eindelijk weer live te kunnen inspireren. Juist nu is het belangrijk om de sector een stap verder te helpen, zodat zij een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de volgende generatie. Als speciale gast hebben we dit jaar prinses Laurentien van Oranje die NOT 2023 officieel opent op dinsdag 24 januari om 10.30 uur. Daarnaast geven we het podium aan bekende topsprekers als hoogleraar Erik Scherder, TedX frontman Jim Stolze en bekende TikTok-Meester Jesper.” Dat meldt de Koninklijke Jaarbeurs.
Prinses Laurentien, minister Dennis Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) en bekende TedX frontman Jim Stolze openen NOT 2023 in het speciaal voor de beurs ontwikkelde EdTech College. Audrey Wilschut: “Deze editie staat volop in het teken van ontwikkeling en groei, zowel van de leerlingen als van de onderwijs- en kinderopvangprofessionals zelf. De digitale transformatie binnen het onderwijs is hierin een belangrijk thema. Daarom hebben we een speciaal EdTech College ingericht, waarbij bezoekers een volledige digitale update ontvangen onder leiding van Jim Stolze.” Naast de officiële opening is prinses Laurentien, founder van number 5 foundation en bestuurslid van FutureNL, ook betrokken bij het zogeheten Game Changers Clubhuis. Hier gaan kinderen en volwassenen aan de hand van twaalf actuele thema’s in dialoog over het onderwijs van nu en morgen. “Kinderen hebben nog maar weinig levenservaring. Maar ze hebben wel ándere kennis en ándere denkkracht dan volwassenen, en dat maakt hun inbreng juist zo interessant”, aldus prinses Laurentien.
Digitale onderwijsinnovaties
NOT 2023 staat volop in het teken van digitale onderwijsinnovaties. Audrey Wilschut: “Een mooie ontwikkeling die veel mogelijkheden biedt om het onderwijs nog effectiever in te richten. Maar worden we nog wel genoeg uitgedaagd als er al veel voor ons wordt geregeld? Is 'moeite doen' belangrijk voor de kwaliteit van onze hersenen of is het juist gunstig om het maar kalm aan te doen? Dit zijn een aantal van de vragen waarop de bekende hoogleraar Erik Scherder in zal gaan tijdens zijn uitdagende lezing over ‘Daag uit die hersenen’.” Naast Erik Scherder zijn er ook andere bekende topsprekers zoals influencer en auteur Meester Mark, internationaal voetbalscheidsrechter Allard Lindhout, directeur Benny Vreden, Carlo Boszhard, de bekende kinderboekenschrijver Paul van Loon en bijzonder hoogleraar arbeidsmarktproblematiek Marc van der Meer.
De gezonde school
Ook is er tijdens NOT 2023 oog voor het klimaat en gezondheid. “Zo hebben we deze editie het speciale terras ‘De gezonde school’ ingericht in samenwerking met Greendish, onze vaste partner in verduurzaming van het eet- en drinkaanbod”, licht Audrey Wilschut toe. “Op dit terras bieden we duurzame, smaakvolle en verrassende lokale en seizoensgebonden maaltijden aan. Zo zorgen we voor zo min mogelijk milieu-impact en een heerlijk aanbod voor alle bezoekers. Het doel is om onderwijsprofessionals bewust te maken van de mogelijkheden in onder andere schoolkantines, zowel beter voor klimaat als voor de gezondheid van zowel docenten als scholieren.”
Inspirerend programma
NOT 2023 brengt alle betrokken organisaties en inspirerende sprekers binnen het onderwijs onder één dak. Voor een toekomstbestendig onderwijs pakken toonaangevende organisaties als; Zwijssen, Snappet, Blink, CNV, AOB, Dell, CITO, Delubas, Schoolsupport, Lexima, Prowise, Parnasys, Lenovo, Promethean, Stichting Future NL, SLO, Schilte B.V., Van Ee speeltoestellen, Speelmaatje en Nijha groots uit op de beursvloer. “We zijn enorm trots dat we zo’n inspirerend programma met- en voor het onderwijs kunnen neerzetten”, aldus Audrey Wilschut.
Door: Nationale Onderwijsgids