Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat steeds meer ouders behoefte hebben aan meertalige kinderopvang. Met name naar kinderopvang in het Engels In de grensregio’s is er juist meer behoefte aan Duits en Frans. Door kinderopvang ook in deze talen aan te bieden ontstaat er een ‘doorlopende leerlijn’ naar het basisonderwijs. Dat meldt Rotterdam Vandaag & Morgen.
In de afgelopen jaren is er veel geëxperimenteerd met meertalige opvang. Daaruit blijkt dat meertalige kinderopvang voordelen biedt voor kinderen bij wie Nederlands de thuistaal is, als voor kinderen voor wie Nederlands een vreemde taal is. Er ontstaat een positief effect op de taalontwikkeling van kinderen als er ten minste 50 procent Nederlands (of bijvoorbeeld Fries) en maximaal 50 procent Duits, Frans of Engels wordt gesproken.
Meertalige kinderopvang
Daarom mogen de kinderopvangcentra vanaf 1 februari 2024 meertalige kinderopvang aanbieden. Op 9 november heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel van minister van Gennip.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk