Afhandeling toeslagenaffaire loopt opnieuw vertraging op

De afhandeling van de toeslagenaffaire verloopt niet zoals het zou moeten. De commissie die zich bezighoudt met de afwikkeling van de schade gaat een aantal zaken weer opnieuw bekijken. Het is mogelijk dat de zaak weer opnieuw vertraging oploopt, met alle gevolgen van dien. Dat meldt De Telegraaf.

Tijdens een bijeenkomst van advocaten die gedupeerde ouders begeleiden ging teamleider Eric Miedema van de Commissie Werkelijke Schade door het stof. “Alles klopt juridisch en het is goed onderbouwd, maar wij maken geen meters op deze manier.”

Vijf zaken per week 

De Commissie Werkelijke Schade (CWS) behandelt op dit moment zo’n vijf zaken per week. Er zijn zo’n vijfhonderd zaken in vier jaar tijd afgehandeld. Al die dossiers worden nu nog een keer bekeken. De nieuwe methode moet er wel voor zorgen dat de commissie sneller zaken afhandelt dan dat het nu doet.

Toeslagenaffaire 

Het afhandelen van de toeslagenaffaire is vastgelopen. Zo’n 68.376 mensen hebben zich als slachtoffer gemeld. Uiteindelijk zijn daar, na een eerste beoordeling, zo’n 34.000 mensen officieel als gedupeerde erkend.

Wachttijd voor integrale beoordeling 

Wie naast te veel terugbetaalde toeslagen nog aanvullende schade heeft krijgt een integrale beoordeling. Daarvoor staat wel een wachttijd van 307 dagen. Vervolgens duurt de behandeling nog eens 207 dagen. Als je bezwaar maakt tegen de uitkomt, moet je nog een jaar langer wachten en daarna nog een jaar voordat het bezwaar behandeld is.

De gegevens die de ambtenaren nodig hebben moeten uit twaalf tot dertien verschillende informatiesystemen gehaald worden. Ouders hebben informatie van jaren geleden vaak niet meer zo snel bij de hand. Ook ervaren ze het beantwoorden van al die vragen als zeer emotioneel.

Herstel toeslagenschade 

Er heerst een personeelstekort onder juridische medewerkers, maar ondertussen lopen de kosten van de operatie alleen maar verder op. Er is inmiddels 7 miljard euro begoot voor het herstel van de toeslagenschade. De nieuwe werkwijzen van de Commissie Werkelijke Schade wordt dan ook al besproken in de Tweede Kamer. Het CDA en de SP hebben staatssecretaris De Vries om opheldering hierover gevraagd.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk