Amsterdam is één van de gemeentes waar de meeste toeslagenouders te vinden zijn. 6600 gedupeerden wonen in de stad, het grootste gedeelte in Zuidoost. Daarom kunnen gedupeerden terecht in het Herstelhuis. Daar kunnen ze terecht voor hulp en voor contact met lotgenoten. Dat meldt NPO Radio 1.
Aan de buitenkant van het gebouw is niet duidelijk te zien dat het om het Herstelhuis gaat. Mensen schamen zich voor hun situatie en willen niet aan iedereen laten zien dat zij met de toeslagen te maken hebben, zo stelt initiatiefnemer Marisa Lisse.
Zelf ook een gedupeerde van de toeslagenaffaire
De toeslagenaffaire is Lisse niet vreemd, zij is zelf ook een gedupeerde. Ze kreeg onterecht het stempel fraudeur en had een schuld van 80.000 euro. Gedupeerden kunnen zich in hun eigen gemeente aanmelden voor hulpondersteuning. Gedupeerden krijgen dan hulp met hun financiën, zorg, wonen, werk, opleiding en hun gezin.
Hulp voor toeslagenouders
Lisse wilde andere toeslagenouders hulp bieden en besloot daarom met hulporganisaties in Amsterdam het Herstelhuis op te zetten. Met een traject willen we mensen weer laten meedoen met de maatschappij, stelt Lisse. “Ze krijgen workshops en therapiesessies aangeboden, maar ook het contact met lotgenoten is heel belangrijk.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk