Leidster kinderopvangorganisatie KiWI vecht ontslag aan via de rechter

De medewerkster van kinderopvangorganisatie KiWi gaat tegen haar ontslag in. Op 24 januari jl. werd zij op staande voet ontslagen. Zelf begrijpt ze daar helemaal niets van. “Ik moet zelf de puzzelstukjes bij elkaar vinden om de ontslagredenen helder te krijgen”, zei de vrouw tegen de kantonrechter in Groningen. Dat meldt RTV Noord.

Een aantal oud-medewerkers van de stichting, die al eerder waren ontslagen of zelf waren weggegaan, waren aanwezig bij de kantonrechter. Dat deden zij om hun oud-collega een hart onder de riem te steken.

Angstcultuur 

Directeur-bestuurder Rose Scholten was namens de kinderopvangorganisatie aanwezig. RTV Noord meldde eerder al eens dat op meerdere kinderopvanglocaties een angstcultuur heerste.

KiWi heeft 21 vestigingen in Groningen met in totaal 150 medewerkers. Dertig medewerkers deden een melding bij vakbond FNV over intimidaties en pesterijen van de directie op de werkvloer.

Hoe de directrice de hele situatie heeft benaderd is wel duidelijk volgens Barbara Pelzer. Zij spreekt namens de medewerkster. “De directrice is de baan en alles moet gaan zoals zij het in haar hoofd heeft. Natuurlijk is ze de baas, maar ook die moet zich aan de regels houden.”

Ontslag op staande voet 

De leidster van de kinderopvang kreeg een dag na de intake bij een re-integratiebedrijf te horen dat ze niet meer welkom was bij het kinderdagverblijf. Later werd pas duidelijk waarom. Ze zou haar positie hebben misbruikt en ze zou contact opgenomen hebben met staffunctionarissen en directieleden. Ook kreeg de leidster het verwijs dat niet niet meewerkte aan de re-integratie. Maar veelal ontbrak er een onderbouwing en werd niet duidelijk op welke wijze ze misbruik heeft gemaakt.

Scholten kon alleen maar aangeven dat ze voor de veiligheid van haar medewerkers moet zorgen en dat ze hen in bescherming heeft genomen. De rechter zette vraagtekens bij het re-integratie verhaal. Tijdens het traject zou de leidster zich juist heel actief hebben opgesteld, dat is ook te lezen uit het rapport van het UWV.

'Mijn passie is de kinderopvang' 

Over een mogelijke terugkeer naar haar oude werkplek is de werkneemster duidelijk. “Solliciteren in het onderwijs is een mogelijkheid, maar ik heb mij toendertijd niet voor niets op mijn passie, de kinderopvang, gestort.”

Op 20 juni doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk