Tekorten kinderopvang tegengaan met Oekraïense vluchtelingen?

Staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie wil vluchtelingen uit Oekraïne in de kinderopvang laten werken. Niet alleen helpt dit de personeelstekorten in de sector op te lossen. Tegelijkertijd kunnen Oekraïense vluchtelingen dan gebruik maken van de kinderopvang, omdat ze dan een baan hebben. Dit meldt WNL.

Ondanks de grote personeelstekorten in de kinderopvang, wordt de kinderopvang in 2027 grotendeels gratis voor werkende inwoners van Nederland. Naar verwachting neemt de vraag dan flink toe. Het kabinet is daarom begonnen met een pilot met Oekraïners die willen werken en gebruik willen maken van de kinderopvang.

Systeem dat werkt

Nobel laat weten dat er voor het nieuwe kinderopvangstelsel een nieuwe wet moet komen en dat er geld voor vrij is gemaakt. Tegelijkertijd blijft het een uitdaging om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden straks. Desondanks denkt de staatssecretaris dat geleidelijke invoering van de bijna-gratis en inkomensafhankelijke kinderopvang leidt tot een systeem dat werkt “en ervoor zorgt dat we mensen kunnen vinden”. In de tussentijd zet het kabinet dus in op Oekraïense vluchtelingen zonder baan. “We voeren experimenten en proeven uit om dit mogelijk te maken.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky