Kinderopvang Fit-Kidz onveilig, één kind raakte vingertopje kwijt

Kinderopvangorganisatie Fit-Kidz uit Papendrecht zorgde in de laatste maanden dat ze open waren niet voor een veilige omgeving voor de kinderen. Sommige kinderen raakten zelfs gewond, Medewerkers durfden het gesprek over de onveiligheid niet aan te gaan. Dat meldt het AD.

Buitenschoolse opvang Fit-Kidz is momenteel dicht omdat eigenaar Daniel Muñoz per direct gestopt is. Een overname zit eraan te komen. Ondertussen wordt uit gesprekken met ouders en (oud-)medewerkers steeds meer duidelijk hoe onveilig de kinderopvang eigenlijk was.

Vergeten op het schoolplein 

Meerdere kinderen werden bijna dagelijks vergeten op het schoolplein, geven (oud-)medewerkers en ouders aan. Een kind ging zelf op de fiets naar de bso toe en een ander kind zat bij de bushalte te wachten. Kinderen die wel werden opgehaald pasten soms lang niet allemaal in de auto. Zij werden op elkaar schoot gezet of ertussen gepropt.

Te weinig toezicht 

Er stonden regelmatig te weinig medewerkers op een groep. Daardoor zijn er ook een aantal kinderen gewond geraakt omdat er te weinig toezicht was. Een kind liep een gebroken arm op en een ander verloor het vingertopje. (Oud-)medewerkers geven aan dat beide incidenten voorkomen hadden kunnen worden zolang er maar voldoende toezicht was.

Bij de locatie scouting konden kinderen in een niet-afgesloten ruimte komen en van de alcohol drinken. Meerdere personeelsleden geven aan dat de kinderen ook daadwerkelijk alcohol hebben gedronken. Dit incident werd niet gemeld aan de officiele instanties.

Na de zomervakantie droegen de kinderen geen herkenbare hesjes meer als ze op een openbare plek kwamen. Ook een goede registratie van welk kind er welke dag zou zijn ontbrak.

Onder toezicht van de GGD 

Fit-Kidz stond al langer onder toezicht van de GGD en de gemeente Papendrecht. Personeel durfde zich niet uit te spreken over de situatie omdat ze bang waren dat Muñoz dit ook te horen zou krijgen. Hij intimideerde de medewerkers en dreigde met het schrijven van slechte beoordelingen.

Onveilige situatie voor kinderen 

Medewerkers van Fit-Kidz gingen de laatste maanden wel het gesprek aan met Muñoz over de onveilige situatie voor de kinderen. De omstandigheden bij Fit-Kidz zorgde ervoor dat bijna de helft van de medewerkers vertrok. Sommige medewerkers vielen uit vanwege de hoge werkdruk. Het personeel van Fit-Kidz is jong en daarom ook kwetsbaar. Muñoz leek daarvan misbruik te maken.

Van eenmanszaak naar BV

Fit-Kidz onstond als eenmanszaak. Halverwege 2023 besloot Muñoz er een BV van te maken. Nu blijkt dat de eenmanszaak in augustus 2024 failliet is verklaard. Pensioenpremies voor het personeel zijn een lange tijd niet betaald en daarom had het pensioenfonds een faillissement aangevraagd.

Het personeel ontving over de gehele maand september ook al geen salaris en overuren werden niet uitbetaald. Het personeel zal, als ze niet snel loon ontvangen, de BV ook failliet laten verklaren.

Factuur 

Fit-Kidz heeft de ouders van de kinderen wel een factuur voor de maand oktober gestuurd. Een gedeelte van de ouders heeft de factuur niet betaald. Kinderopvangorganisatie Wasko, een andere opvang in Papendrecht, heeft een wachtlijst en daar kunnen kinderen niet zo snel terecht. Wat er gaat gebeuren met de bso-locatie van Fit-Kidz is nog onduidelijk, maar de gemeente hoopt snel met een oplossing te komen.

Overnamekandidaten 

Sterk in Kinderopvang heeft een vergunningsaanvraag lopen voor die locatie. Zij hopen erop dat de bso op 14 oktober weer opengaat. Sterk in Kinderopvang heeft ook interesse in de locatie bij de scouting, maar een andere geïnteresseerde, PUUR Kinderopvang, zegt dat zij al een huurovereenkomst hebben afgesloten met de Scouting van Brederode. En de scouting geeft aan alleen maar zaken te doen met PUUR Kinderopvang.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk