Pilot gratis kinderopvang in Sluis gestopt, maar er volgt nu een nieuw project

Kinderen uit de gemeente Sluis kunnen vanaf 1 januari een jaar lang 12 uur per week gratis naar de voorschoolse opvang. Dit geldt voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Het project volgt de proef met de gratis kinderopvang in Eede op, al moet de gemeenteraad eerst nog even akkoord geven. Dat meldt PZC. 

Opvang is in België vanaf 2,5 jaar gratis, maar door deze pilot werden er minder kinderen naar de zuiderburen gebracht. Nu er goede opvang was geregeld, besloten meer ouders om te gaan werken.

Einde aan gratis kinderopvang 

Echter kwam er op 1 juli een einde aan de gratis kinderopvang. Tot groot verdriet van de onderwijsinstellingen en ouders, maar ook van de gemeentes.

Voorschoolse educatie 

Daarna kwam de gemeenteraad met een voorstel over de ‘voorschool Sluis’. Voorschoolse educatie moet voor zoveel mogelijk kinderen tussen de 2 en 4 jaar toegankelijk zijn. “We geven hiermee een vervolg op de succesvolle pilot van gratis kinderopvang in Eede”, zegt het gemeentebestuur.

Onderwijsachterstanden voorkomen 

Sluis hoopt met de pilot, die tot het einde van 2026 loopt, onderwijsachterstanden bij jonge kinderen te voorkomen. Ook hoopt de gemeente dat er geen kinderen meer naar scholen in België worden gebracht. Als kinderen eenmaal daar op school zitten, komen ze vaak niet meer terug naar Zeeuws-Vlaanderen.

Gratis kinderopvang 

Twaalf uur gratis kinderopvang per week is straks voor alle ouders beschikbaar. Voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, komt boven op de twaalf uur nog vier uur extra opvang bij. Ouders hoeven niet twee dagdelen kinderopvang te betalen om voor de gratis opvang in aanmerking te komen. De gemeente Sluis hoopt dat driekwart van de kinderen gemiddeld tien uur per week naar de voorschoolse opvang gaat voor 1 oktober 2026.

In Terneuzen en Hulst lopen er nog onderzoeken naar hoe de gratis voorschoolse opvang verder wordt uitgebreid.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk