Vaccinatieplicht kinderopvang kan volgens immunoloog averechts werken

Immunoloog Ger Rijkers van het University College Roosevelt in Middelburg, ziet niets in vaccinatieplicht voor de kinderopvang. Rijkers denkt zelfs dat het een averechts effect kan hebben. Dat meldt het AD.

Bij de kinderopvang moeten kinderen die geen vaccinaties hebben gehad, geweigerd worden bij de ingang. De VVD en D66 dienden daarvoor vrijdag 18 oktober een wetsvoorstel in.

'Voor de hele onderwijssector' 

Rijkers heeft wel begrip voor de maatregelen van de VVD en D66, maar als je het hele onderwijs erbij pakt, zou de maatregel beter werken. Alleen voor het basisonderwijs bestaat zoiets niet. “Voor de kinderopvang kan je dan deze maatregel niet afdwingen”, aldus Rijkers.

Mensen moeten wat betreft Rijkers de noodzaak voelen om hun kinderen te laten vaccineren. “Als de mazelen uitbreken, dan worden mensen zich pas bewust van de gevaren en gaan ze sneller over tot actie.”

Huidge wet- en regelgeving 

Kinderopvangorganisaties in Zeeland volgen de huidige wet- en regelgeving en willen nog niet vooruitlopen op het wetsvoorstel. Een woordvoerder van Kinderopvang Walcheren geeft aan dat ze de wet blijven volgen, dus ook als deze wordt aangepast.

Kibeo wacht ook het uiteindelijke besluit af. De organisatie wil wel alle kinderen de kans krijgen om zich op de opvang te ontwikkelen en nieuwe kinderen te ontmoeten. "We maken daarbij geen onderscheid in wel of niet gevaccineerd.”

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk