Stichting (Gelijk)waardig Herstel ligt stil en is niet opgeschaald

Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht voor gedupeerde toeslagenouders door prinses Laurentien, kan het ‘opschalingsplan’ niet uitvoeren. Dat is wel afgesproken met het ministerie van Financiën. Het NRC heeft het plan in handen gekregen. Dat meldt de NOS.

Nieuwe gedupeerde toeslagenouders kunnen zich nu niet aanmelden bij de stichting. Ruim tweeduizend andere ouders wachten nog op hulp. Eigenlijk was het de bedoeling dat de eerste driehonderd ouders voor eind september een doorrekening van hun schade hadden moeten krijgen.

Aanmelden via een website 

De stichting geeft het ministerie de schuld. Toeslagenouders moeten zich namelijk aanmelden via een website van de overheid. Deze website is alleen nog niet klaar. Maar toeslagenouders kunnen zich gewoon bij de stichting melden zolang de website nog niet af is, dat zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NRC.

Begeleiding 

Nieuwe toeslagenouders moeten ook begeleid worden, daarom zijn er veel nieuwe vrijwilligers nodig om de verhalen van de gedupeerde ouders op te schrijven. Deze worden dan beoordeeld door een schade-analist. De stichting wil er elke week minstens vijfhonderd nieuwe vrijwilligers bij, maar in september kwamen er maar een kwart van dat aantal bij.

De stichting en het ministerie van Financiën hadden eerder al een aanvaring over een eerste test die de stichting deed. In juli maakten beiden nieuwe afspraken over voorwaarden over het afhandelen van de schade van de gedupeerden van de toeslagenaffaire. De stichting kon daarna opschalen en vervolgstappen zetten.

Compensatie 

Als voorzitter van de stichting stopte prinses Laurentien eind augustus. De stichting kwam slecht in het nieuws over de manier waarop ze ouders compenseerden.

Wanneer nieuwe gedupeerden zich weer kunnen aanmelden is nog niet duidelijk. Het ministerie hoopt dat dit later in het jaar mogelijk is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk