Kinderdagverblijven Drenthe wachten subsidie groepshulp nog even af

Om de personeelstekorten in de kinderdagverblijven op te lossen, trekt het kabinet zes miljoen euro uit. Kinderdagverblijven kunnen sinds 4 november een subsidie aanvragen van ongeveer tienduizend euro en daarvan een groepshulp aannemen. De groepshulp kan op de kinderdagverblijven helpen met bijvoorbeeld het snijden van fruithapjes of boodschappen doen. Kinderdagverblijven in Drenthe vragen zich af of ze met de subsidie wel het personeelstekort kunnen oplossen. Dat meldt RTV Drenthe.

Marjan Roelevink van Stichting Kinderopvang Rolde wil graag wat extra werknemers, maar een parttimer betaal je niet van 10.000 euro. “En kwalitatief geschoold personeel heeft wel mijn voorkeur.”

Personeelstekort 

Ongeveer zesduizend medewerkers komt de kinderopvangsector landelijk te kort en dat zorgt voor lange wachtlijsten en een hoge werkdruk bij de medewerkers. Een groepshulp kan snel instromen omdat een vooropleiding of werkervaring niet verplicht is. Groepshulpen kunnen zich met praktijkscholing verder ontwikkelen en mogelijk doorgroeien naar pedagogisch professional, zo schrijft het ministerie. Voor iedereen die wil werken in de kinderopvang, maar niet het juiste diploma heeft, is dit een goede route om te volgen.

Stichting Kinderopvang Rolde heeft op dit moment geen personeelstekort. Groepen kinderen zitten niet vol, al is er op sommige dagen wel een kleine wachtlijst. De kinderopvang merkt wel dat als er een vacature uitstaat het lastig is om nieuwe mensen aan te trekken.

Dat geldt ook voor Skid kinderopvang Zuidlaren. Dit is een groot kinderdagverblijf met zeven groepen en een BSO. Normaal gesproken is er genoeg personeel voorhanden. Tijdens ziekte of vakanties is ontstaat er weleens een personeelstekort.

BBL'ers

De organisatie betaalt BBL’ers die nog studeren om voor twintig uur per week op het kinderdagverblijf aan de slag te gaan. Clustermanager Els Emmens juicht de groepshulpen toe, omdat zij juist de werkdruk kunnen verlagen.

Liever gediplomeerd personeel 

Verschillende kinderdagverblijven gingen het gesprek aan met RTV Drenthe. Ongediplomeerd personeel zagen sommige kinderdagverblijven als een vermindering van de kwaliteit die ze normaal gesproken leveren. De kinderopvangcentra vragen zich ook sterk af of de subsidie wel de werkdruk onder medewerkers verlaagt. Gediplomeerd personeel is namelijk moeilijk te vinden, daar zit dan ook het grootste gedeelte van het personeelstekort.

Thuiszitters en kinderen met een taal- en ontwikkelachterstand zitten langer op het kinderdagdagverblijf en zorgen vooral voor een extra werkdruk. “Daar is goed opgeleid personeel voor nodig”, aldus Roelevink.

'Groepshulp voegt niet veel toe' 

Bij Kindcentrum Beiler Sprookjesboom voegen de groepshulpen niet heel veel toe. “Omdat we al niet veel ruimte hebben, lopen we elkaar zo meer voor de voeten dan dat we echt iets aan een groepshulp hebben.” Het kinderdagverblijf heeft nu geen personeelstekort en pedagogisch medewerkers zijn de beroerdste niet en maken daar ook gewoon de fruithapjes klaar. Een groepshulp was er in het verleden wel, maar die stond meer wortel te schieten dan dat er echt iets te doen was.

Roelevink twijfelt of ze de subsidie gaat aanvragen. “Ik heb liever iemand die van een opleiding komt die op deze sector aansluit.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk