DEN HAAG (Novum) - Mbo-opleidingen die geen banen opleveren, moeten sneller worden gesloten. Scholen mogen alleen nog opleidingen aanbieden waarvoor in de regio voldoende perspectief is. Daarover moeten afspraken worden gemaakt met het bedrijfsleven en gemeenten. Dat staat in plannen van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) om de kansen van jongeren met een mbo-diploma op de arbeidsmarkt te vergroten.
Jaarlijks volgen duizenden jongeren een opleiding die onvoldoende aansluit op de arbeidsmarkt. Zo zitten er bijvoorbeeld veel verkopers detailhandel en medewerkers dierverzorging na afronding van de opleiding werkloos thuis.
Volgens minister Bussemaker moeten bedrijven en scholen in de huidige economische situatie goed blijven nadenken hoe de arbeidsmarkt in hun regio er in de toekomst uitziet en welke werknemers daarvoor nodig zijn. "Komende jaren gaan veel oudere werknemers met veel kennis met pensioen. Nu investeren in stageplaatsen levert bedrijven straks een goed opgeleide werknemer op", aldus Bussemaker.
Scholen worden verder verplicht om aankomende studenten goed te informeren over de opleiding en of zij wel een kans hebben op een baan. Jongeren kunnen daardoor beter een afgewogen keuze maken, verwacht Bussemaker.
Volgens de minister is nu verder sprake van een 'versnipperd en inefficiënt opleidingaanbod'. Meer dan veertig procent van de 8100 opleidingen die de 69 mbo-instellingen aanbieden heeft minder dan achttien leerlingen. Daardoor komt de kwaliteit sneller onder druk te staan. De onderwijsinspectie heeft een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van kleine opleidingen.