Met de deelname van studenten van de School voor Bouw en Infra aan het project Rode Dorp heeft ROC Mondriaan de Haagse Onderwijs Prijs 2013 gewonnen. In het renovatieproject vlakbij station Hollands Spoor in Den Haag werken studenten aan de renovatie en herinrichting van 127 voormalige arbeiderswoningen uit de 19e eeuw tot moderne studenteneenheden. ROC Mondriaan werkt in het Rode Dorp samen met Staedion, de Haagse Hogeschool en de TU Delft. De prijs werd namens het Haagse onderwijsveld uitgereikt door onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven ter gelegenheid van de opening van het Haagse Schooljaar in de Nieuwe Kerk in Den Haag.
Uit het juryrapport
De jury vindt het project Rode Dorp vernieuwend, omdat er op een geheel andere manier met stages omgegaan wordt. Studenten zien elkaar werken op dezelfde stageplek en zo houden ze elkaar bij de les en corrigeren elkaar op geleverd werk en op houding (op tijd komen, actief bezig zijn etc.). De jury acht dit een interessante ontwikkeling die ook perspectief biedt voor andere sectoren. De jury noemt dit project uniek en een goed voorbeeld van een geslaagde combinatie van leren en werken.
De Haagse Onderwijs Prijs wordt sinds 2010 uitgereikt bij de opening van het Haagse Schooljaar aan een school of opleiding die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt voor een aanpak op het gebied van talentontwikkeling, in de brede zin van het woord ten behoeve van het onderwijs. De prijs heeft als doel talentontwikkeling te stimuleren, is een manier om succesvolle methodes te delen en is een teken van waardering voor het Haagse onderwijs dat zich dagelijks inzet voor jongeren en hun talent. Meer informatie is te vinden op www.openingschooljaardenhaag.nl
In 2011 won ROC Mondriaan ook al de Haagse prijs voor talentontwikkeling in het onderwijs, destijds met het project Lerende wijkcentra in samenwerking met welzijnsorganisatie Stichting Mooi.
© Nationale Onderwijsgids