Normal_justitia

(Novum) - Een mbo-stagiaire wil bijna negentienduizend euro schadevergoeding van de Amsterdamse rechtbank omdat die haar zou hebben weggestuurd vanwege haar criminele broer. De twee partijen staan dinsdag tegenover elkaar in een kort geding in Den Haag. De 20-jarige vrouw wist niet van haar broers verleden en werd door de rechtbank ook niet naar haar familie gevraagd, zegt haar advocaat Richard Korver.

De vrouw was sinds eind januari aan de slag bij de rechtbank in Amsterdam na een uitgebreid sollicitatiegesprek en een beëdiging. Ook leverde ze een verklaring van goed gedrag in, zegt Korver. Toen de rechtbank erachter kwam dat haar broer in Amsterdam moest voorkomen voor afpersing, oordeelde de rechtbank dat ze een bedreiging vormde.

"Iets wat je niet weet, kun je niet melden", reageert Korver. "Zij wist wel dat haar broer politiecontacten heeft, maar niet dat hij op de Amsterdamse veelplegerslijst staat." Niemand heeft haar gevraagd naar haar familie, zegt de advocaat. "Ik snap heel goed dat ze dan niet zelf denkt: kom, laat ik eens even de vuile was buiten hangen. Ze probeert zich juist los te maken van haar achtergrond."

Als eventuele criminele familieleden een probleem waren geweest voor de rechtbank, had die doortastender moeten zijn, redeneert Korver. "Als iemand op mijn kantoor wordt aangenomen, vraag ik altijd naar hun familie en of er politiecontacten zijn. Dit is een screeningsprocedure van niks."

Daarnaast liep de vrouw stage bij de afdeling familierecht, die niks met strafrechtelijke zaken te maken heeft, zegt Korver. "Inmiddels is haar broers strafzaak naar Haarlem verwezen, omdat de rechtbank Amsterdam hier onmogelijk onpartijdig naar kan kijken. Er worden grote organisatorische missers gemaakt."

De schadeclaim van de vrouw is bijna negentienduizend euro, onder meer voor een extra jaar collegegeld en een jaar aan gederfd salaris. Het liefst wil de vrouw gewoon haar stage kunnen afmaken, zegt Korver. "Ze is verrassend moedig en principieel en is vastberaden om hier alsnog een goed einde aan te maken."

De rechtbank Amsterdam wil niet inhoudelijk reageren voordat de zaak voor de rechter is gekomen, aldus een woordvoerder.