Normal_studenten_mbo_florijn__screenshot_

Mbo-instellingen in Nederland hanteren een steeds strenger toelatingsbeleid. Duizenden jongeren zijn inmiddels geweigerd door een ROC onder druk van financiële prikkels van de overheid, zo zou blijken uit onderzoek van nieuwsprogramma Nieuwsuur. Minister Bussemaker van Onderwijs zei in de uitzending dat ze geschokt  is: “Dit is niet nodig. Juist voor deze zwakke leerlingen krijgen de scholen geld”. Dit meldt NOS.

Veel ROC's zouden jongeren die extra begeleiding nodig hebben niet toelaten omdat ze een risico vormen.  Mbo-scholen krijgen geld op basis van het aantal leerlingen dat een diploma haalt. De onderwijsinspectie houdt het voortijdig schoolverlaten nauw in de gaten. Het is voor scholen dus voordeliger om alleen “kwaliteitsleerlingen” aan te nemen. Dat zegt onder meer directeur Alain van de Haar van het Graafschap College in Doetinchem. De school luidt nu de noodklok over deze trend. In een rapport dat Van de Haar schreef samen met andere schoolbestuurders stelt hij dat het gaat om de kwetsbaarste groep jongeren die vervolgens nergens meer terechtkunnen.

Minister Bussemaker heeft vorige week een brief aan de Tweede Kamer gestuurd met daarin de kwaliteitsafspraken in het mbo. Ze vindt dat nu onterecht het beeld is ontstaan dat door dit beleid de druk wordt opgevoerd voor scholen om met hun leerlingen goed te presteren. De minister riep in de uitzending van Nieuwsuur op om vergelijkbare gevallen te melden en wil in gesprek met de schoolleiders. “Maar ik zal ook niet aarzelen om de inspectie erop af te sturen want scholen hebben ook een maatschappelijke taak”, aldus Bussemaker.

© Nationale Onderwijsgids