Tienduizend mbo-studenten hebben ten onrechte een deurwaarder aan de deur gehad van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De studenten kregen een dwangbevel waarin stond dat ze hun lesgeld van 1.118 euro niet betaald hadden, daarom werd het bedrag verhoogd met zo'n driehonderd euro aan rente, belasting, deurwaarders- en invorderingskosten. De studenten hadden alleen nooit de berichten gezien dat ze achterliepen met de betaling van het collegegeld. Dit meldt de Volkskrant.
Sinds de zomer krijgen de studenten de post van DUO digitaal. Elke keer als er een nieuw bericht over bijvoorbeeld lesgeld of een achterstallige betaling in het persoonlijke DUO-portaal klaar staat, worden de studenten daarover gemaild. In de mails staat alleen niet waarover het bericht gaat en hoe dringend het is. Daardoor ging het bij de tienduizend studenten fout. De mails kwamen aan op een inmiddels vervallen mailadres, of waren zo weinig alarmerend dat de studenten geen reden zagen om in te loggen in hun persoonlijke account van DUO.
De onderwijsinstantie meldt dat ze veel klachten over de berichtgeving hebben gekregen. De tienduizend mbo-studenten kregen daarom afgelopen weekend een brief van de onderwijsinstantie waarin staat dat ze de driehonderd euro aan extra kosten niet hoeven te betalen. DUO constateerde dat ze er niet vanuit hadden mogen gaan dat de digitale berichten in het DUO-portaal worden gelezen. “De mails die we hebben gestuurd waren blijkbaar geen trigger voor studenten om in te loggen. We hadden dwingender moeten communiceren. Omdat het om zo'n grote groep gaat, hebben we besloten dat de extra kosten voor onze rekening komen”, aldus een woordvoerder van DUO.
© Nationale Onderwijsgids
Daar ben ik het echt niet mee eens. De studenten in kwestie weten dat ze hun collegegeld moeten betalen, weten dat ze dat nog niet hebben gedaan, krijgen berichten van DUO die daarop wijzen maar doen er niets mee. Als je nu je post op je deurmat laat verstoffen leggen we de schuld toch ook bij jou en niet bij de afzender?
Dat Duo dit niet zag aankomen pleit niet voor hen. Als er eind 2014 veel meer betalingsachterstanden zijn dan vorige jaren moet er een toch lichtje gaan branden over het effect van hun digitale berichten. Een briefje van € 0,80 had zeker beter gewerkt. Weer 1 miljoen gemeenschapsgeld over de balk en waarschijnlijk zal er niemand echt verantwoordelijk nemen voor deze blunder.