Vandaag is het Wereld Alzheimer Dag, een dag om stil te staan bij deze voortschrijdende ziekte, waar helaas steeds meer mensen mee te maken krijgen. In Nederland zijn nu ongeveer 260.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit, mede door de hogere levensverwachting, groeit naar 500.000 in 2040. Ook kijken we met Wereld Alzheimer Dag naar de toekomst. Hoe kunnen wij bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving? De innovatie dementiezorgopleiding Martha Flora Hippocampus werd in juni gelanceerd bij ROC Midden Nederland. Vandaag werd de nieuwe opleiding gepresenteerd tijdens een gastcollege bij ROC Midden Nederland in Utrecht.
NOG
Nieuwe dementieopleiding van Martha Flora en ROC Midden Nederland
-Het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland richt net als Martha Flora op wat de mens met dementie nog wel kan. Dit is dan ook één van de redenen dat de innovatieve dementiezorgopleiding Hippocampus als eerste door het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland in haar capita selecta - masterclass wordt geïntegreerd. Marco Ouwehand (CEO Martha Flora) en Mieke Hollander (Directeur innovatie en co-creatie ROC Midden Nederland) verzorgden een gastcollege over de nieuwe opleiding.
Complexe dementiezorg
Van ruim tien procent van de mensen boven de 65 jaar verandert het leven ingrijpend door dementie. De voortschrijdende ziekte dementie, waar helaas steeds meer mensen mee te maken krijgen, doet de hersenfuncties geleidelijk afnemen tot de mens met dementie volledig afhankelijk is van anderen. Thuis wonen is lang niet altijd meer mogelijk, wat de zorgvraag bijzonder complex maakt voorbetrokkenen, familie en zorgverleners.
Innovatieve educatie
Het zorgconcept van de Martha Flora Hippocampus is wetenschappelijk onderbouwd en wordt gevormd door de ervaring die Martha Flora de afgelopen tien jaar heeft opgedaan in de Martha Flora Huizen. Het uitgangspunt is dat de persoonlijke belevingswereld van de mens met dementie en diens omgeving centraal staan. Hiervoor moeten zorgverleners een permanente inspanning leveren om de aanwezige kennis- en begripskloof te overbruggen en een relatie op te bouwen en onderhouden met degene die zorg nodig heeft. Martha Flora vertaalt haar inzichten door naar een unieke leeromgeving.
De leeromgeving van de Hippocampus is erop gericht om professionals en mantelzorgers te leren aansluiten bij de steeds weer veranderende belevingswereld van mensen met dementie. Hiervoor maakt de Martha Flora Hippocampus gebruik van onderwijsmethodes als blended learning en contextgericht leren. Tevens maakt de Martha Flora Hippocampus gebruik van een vernieuwende en wetenschappelijk onderbouwde virtuele leeromgeving gebaseerd op de methode van flipping the classroom. Daarbij wordt theorie thuis bestudeerd en ligt de nadruk in contacturen op verdieping en ervaringsgericht leren.
Eerste vignet Dementievriendelijke organisatie
Na het gastcollege nam Mieke Hollander van ROC Midden-Nederland het vignet Dementievriendelijke organisatie van Alzheimer Nederland in ontvangst. Hiermee is ROC Midden-Nederland de eerste instelling in regio Utrecht, die dit vignet uitgereikt heeft gekregen. ROC Midden-Nederland heeft het vignet ontvangen door haar inzet voor een betere dementiezorg en de samenwerking, die zij is aangegaan met Martha Flora en DemenTalent, een initiatief waarbij mensen met dementie als vrijwilliger worden ingezet bij het Gezondheidszorg College op basis van hun talenten.
© Nationale Onderwijsgids