Uit de eerste analyse van de benchmark op het gebied van financiën blijkt dat de mbo-scholen over het algemeen financieel gezond zijn. De scholen blijken nu in staat om klappen op te vangen door verstandig financieel beleid. De komende jaren is dit beleid hard nodig, omdat de inkomsten minder zullen zijn terwijl de scholen nog steeds stevig moeten investeren. Dat meldt de MBO Raad.
Uit de eerste analyses van de financiële prestaties blijkt dat scholen de opdracht serieus hebben genomen om zich voor te bereiden op moeilijkere jaren. De invoering van de acties uit het plan Focus op Vakmanschap (waaronder intensivering van het onderwijs en het verkorten van de opleidingsduur) is in volle gang.
De scholen hebben onder andere meer middelen besteed aan het primair proces en minder aan directie en management. De kosten voor het onderwijzend en direct onderwijsondersteunend onderwijs stijgen met 2,1 procent en laten een groei in personeel zien. Daar staat tegenover dat de kosten voor directie/management licht dalen met 2 procent. Ook hebben de scholen hun huisvestigingslasten omlaag gebracht.
De Benchmark mbo belicht verschillende onderdelen van het mbo: financiële prestaties, studiesucces, deelnemersoordeel en medewerkerstevredenheid. De resultaten van de verschillende bouwstenen stellen de scholen in staat zich met andere scholen te vergelijken en te verbeteren. Eind november wordt de definitieve financiële sectorrapportage mbo verwacht.
© Nationale Onderwijsgids