Vandaag voert paars de boventoon op veel middelbare scholen en mbo’s. Voor de tiende keer wordt namelijk Paarse Vrijdag georganiseerd door GSA’s (Gender & Sexuality Alliances) van lhbti-belangenorganisatie COC. Door op die dag in het paars gekleed te gaan, tonen leerlingen, studenten en docenten hun respect voor mensen van alle soorten gender en seksuele oriëntatie. Het thema van dit jaar: ‘Jezelf kunnen zijn is een feest’.
NOG
10 jaar Paarse Vrijdag op 1000 scholen: 'Geweldige stormachtige ontwikkeling'
-Sinds 2010 wordt op de tweede vrijdag van de maand december Paarse Vrijdag georganiseerd. Het initiatief kwam van de toen 17-jarige Nazmul Zaman, leerling van Piter Jelles scholengemeenschap in Leeuwarden, die vond dat het afgelopen moest zijn “met gepest en getreiter alleen maar omdat je homo of lesbo bent”. Sindsdien wordt deze dag georganiseerd door het netwerk van Gender & Sexuality Alliances (GSA). Dit zijn steungroepen die zich inzetten voor lhbti-acceptatie op school, met ondersteuning van COC Nederland.
Paarse Vrijdag is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en Canada, waar het op de derde donderdag van oktober plaatsvindt. Spirit Day, zoals het daar wordt genoemd, werd geïnitieerd door een Canadese studente nadat in korte tijd veel lhbti-jongeren zelfmoord hadden gepleegd.
Paarse Vrijdag is in het leven geroepen omdat scholen in Nederland nog vaak geen veilige plek voor lhbti-leerlingen zijn. De helft van leerlingen die uit de kast zijn, worden op school gepest of hebben te maken met negatieve reacties rondom hun geaardheid. Het aantal lhbti-jongeren dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren.
Aan de eerste Paarse Vrijdag in 2010 deden zo’n 150 scholen mee. Twee jaar later waren er al 450 scholen waar leerlingen in het paars naar school gingen. Vorig jaar waren zo’n 900 scholen in het voortgezet onderwijs en mbo die de acceptatie van lhbti-leerlingen uitdroegen.
Dit jaar doen GSA’s op meer dan duizend scholen mee aan Paarse Vrijdag onder het thema ‘Jezelf kunnen zijn is een feest’. Dat gebeurt onder andere door het uitdelen van een half miljoen paarse polsbandjes, het bakken van paarse cupcakes, het paars verven van nagels en haar en het geven van pauzefeestjes.
Geert-Jan Edelenbosch van COC Nederland is blij met de “geweldige en stormachtige ontwikkeling” die Paarse Vrijdag in tien jaar heeft doorgemaakt. Hij wijst erop dat er op school nu veel meer steun en aandacht is voor lhbti-leerlingen dan tien jaar geleden.
En lhbti-leerlingen beamen dat. “Door Paarse Vrijdag besefte ik dat ik transgender ben en dat het oké is om daarvoor uit te komen,” zegt Zeger (15) van het Ostrea Lyceum in Goes. Thomas (17) van het Coornhert Lyceum in Haarlem verwoordt het zo: "De GSA en Paarse Vrijdag hebben mij geholpen mezelf te kunnen vinden. Ik sta nu sterker in mijn schoenen." Beide jongens helpen dan ook met het organsieren van Paarse Vrijdag op hun school.
Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: COC Nederland, Wikipedia