Eten in schoolkantines gezonder, wel meer fastfoodketens in schoolomgeving

Uit onderzoek van Locatus blijkt dat het eten dat wordt verkocht in schoolkantines de afgelopen jaren steeds gezonder geworden is. In de omgeving van scholen zijn echter meer fastfoodrestaurants en lunchrooms gekomen. Dit meldt de NOS.

Vorig jaar voldeed 22 procent van de scholen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. In 2005 ging het om slechts 5 procent. Toch gaat een groot deel van de jongeren op middelbare scholen en in het mbo in de schoolpauze een snackje halen buiten de deur. 
 
Marjon Bachra, directeur van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), opdrachtgever voor het onderzoek, is ongerust hierover. Volgens haar is een gezonde leefomgeving van groot belang voor een gezonde jeugd. “Gemeenten moeten in hun regelgeving aandacht schenken aan het voedingsaanbod in de buurt van scholen," laat ze weten. 
 
Met name in wijken met lage inkomens is het aanbod aan ongezond eten groter geworden. Bakkers, slagers en groenteboeren verdwijnen daar meer. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids