De coronapandemie heeft een behoorlijke deuk geslagen in de hoeveelheden horecapersoneel. In Roermond zijn de tekorten groot. De branche heeft daarom besloten om zelf obers, serveerders en koks op te gaan leiden. Dat meldt Hart van Nederland.
De nieuwe opleidingen zijn een initiatief van horecaondernemers Gilde Opleidingen en Foodlab Limburg. Het doel is om studenten van horecaopleidingen sneller in het werkveld te plaatsen om zo de personeelstekorten te kunnen opvullen en de studenten tegelijkertijd meer praktijkervaring te laten opdoen. Projectleider André Duijghuisen verklaart: “Dit project zorgt ervoor dat leerlingen vanaf dag één binnen de muren van het bedrijf leren. Dan leer je écht hoe het moet.”
Opleiden
Meerdere partijen in de horeca staan achter het plan. Volgens hotelmanager Dennis Jacobsen moeten sommige bedrijven nu hun opening- en sluitingstijden aanpassen om het personeelstekort op te vangen. Daar komt bij dat veel van de nieuwe aanwas die er wel is, vaak geen opleiding heeft gevolgd. “Als die starten, moeten wij ze ook opleiden. Dankzij dit project kunnen we aan dat opleiden ook een diploma hangen,” aldus Jacobsen.
Slechte imago van de horeca
Ook de reacties op de vloer zijn positief. Chef-kok Pascal Kassels hoopt dat het kan helpen om het slechte imago van de horeca te verbeteren. Hij is van mening dat met deze aanpak de branche kan laten zien hoe leuk het vak is.
Door: Nationale Onderwijsgids / Milan Bos