Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, is dinsdag 27 september aanwezig bij een bijeenkomst over de invloed van social media op de mentale gezondheid van jongeren in Den Haag. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. Dat meldt de Rijksoverheid.
Gemiddeld brengen jongeren 160 minuten per dag door op sociale media. Voor veel jongeren zijn sociale media een plek waar zij contacten opdoen en onderhouden en waar zij zich een beeld van het leven en de maatschappij vormen. Zo dragen sociale media bij aan de vorming van de identiteit van jongeren. Tegelijkertijd kan het gebruik van sociale media leiden tot stress, slaaptekort en soms tot psychische klachten.
Mentale gezondheid van jongeren
Tijdens de bijeenkomst gaan een vertegenwoordiger van een online platform, een influencer en een wetenschapper in op zowel de positieve als negatieve invloed van sociale media op de mentale gezondheid van jongeren. Vervolgens spreekt Koningin Máxima met diverse jongeren en betrokkenen over de goede voorbeelden die online te vinden zijn ter ondersteuning van de mentale gezondheid van jongeren. Ook spreekt zij over de rol en verantwoordelijkheid van platforms om de mentale gezondheid van jongeren te bevorderen en gaat zij in gesprek over de bijdrage die influencers kunnen leveren in het doorbreken van taboes rondom mentale gezondheid. Aansluitend overhandigt Koningin Máxima het eerste exemplaar van de MIND Us hulproute voor influencers. Deze kaart kunnen influencers gebruiken voor het doorverwijzen van volgers die bij hen aankloppen met mentale problemen. Aan de hand van het type probleem en de leeftijd van de jongere kan een influencer zo gericht adviseren waar deze jongere op laagdrempelige wijze extra hulp kan vinden.
De twee gezichten van sociale media
Eerder nam Koningin Máxima deel aan de online interactieve denksessie ‘De twee gezichten van sociale media’.
Door: Nationale Onderwijsgids